Hagyományok

2024.07.12. 16:00

Élményfőzés: csigatésztát, diós metéltet is készítettek a gyerekek a jásziványi táborban – videóval

Lelkes kis szakácsokkal telt meg a minap a jásziványi Szoó István Művelődési Ház nagyterme. A nyári tábor élményfőzésén a szülők, nagyszülők segítségével a házi tészta készítés fortélyait sajátították el a gyerekek. Örömmel sodorták a csigatésztát, szaggatták a pogácsát, a kinyújtott tésztából pedig szélesmetéltet vágtak a diós tésztához. A közös sütés-főzés és a finom ebéd generációkat hozott össze.

Illés Anita

Vidám gyerekzsivajtól volt hangos a Szoó István Művelődési Ház nagyterme és udvara, ahol a napokban nyári tábort rendeztek. A már hagyománnyá vált vakációs programot idén is az önkormányzat és a Jásziványért Egyesület szervezte meg, hogy hasznos szabadidős elfoglaltságot biztosítanak a gyerekeknek. Közel harminc helyi és a faluhoz családi, baráti szálakkal kötődő fiatal vett részt a tartalmas programokon, melyek közül az egyik legnépszerűbb az élményfőzés volt. 

élményfőzés
A házi tésztakészítés hagyományait is megismerhették a gyerekek a jásziványi táborban. Az élményfőzésen diós tésztát készítettek és pogácsát sütöttek. 
Fotó: Illés Anita

Élményfőzés is színesítette a nyári tábort Jásziványon 

Ottjártunkkor kicsik is nagyok sürögtek-forogtak az asztal körül. Az ügyes háziasszonyok éppen a tökéletes házi tészta készítés fortélyaiba avatták be a kis kuktákat. A közös sütés-főzés célja a generációk közötti kapcsolatok erősítése, a hagyományok felelevenítése és átadása a fiataloknak. 

– Kicsit vékonyabbra vágd a tésztát! Úgy, ahogy Kati néni mutatta – tanácsolta egy kislány a szélesmetéltet vágó fiúnak. - Mi is segítettünk begyúrni a tésztát, amiből majd diós metélt lesz ebédre. De készítünk csigatésztát és sajtos pogácsát is – újságolták örömmel a gyerekek. 

Koczka Kálmánné Marika néni felidézte azokat a régi időket, amikor nem a boltban vásárolták meg a száraztésztát az asszonyok, hanem összegyűltek és közösen készítették el, közben pedig jót beszélgettek. 

– Óriási öröm számomra, hogy az unokámmal és a dédunokáimmal vehetek részt a programon és együtt sodorjuk a csigatésztát. Azt tapasztalom, hogy ez nagy élmény a gyerekeknek, hiszen ők ma már ritkán látják ezt a munkafolyamatot otthon. Pedig nincs jobb a házi tésztánál – mutatott rá Marika néni, aki mai napig őrzi a hagyományt és nem vásárol száraztésztát a boltban, hanem saját maga készíti el. – A családomat is ellátom házi tésztával és kaláccsal. Évente két mázsa lisztet biztos feldolgozok – tette hozzá. 

Élményfőzés
A generációk közötti együttműködést is erősítette a tésztakészítés és a közös sütés-főzés. 
Fotó: Illés Anita

A gyerekek a tésztakészítés minden fázisában aktívan részt vettek 

A szélesmetélt Bugyi Imréné Katika útmutatásával készült, réteslisztből és házi tojásból. - Egy kilogramm rétesliszthez általában 8-10 darab egész tojást használok. Ha azonnali fogyasztásra készül, akkor egy kis sót is teszek bele. Az alapanyagokból jó kemény tésztát gyúrunk, majd tíz percig pihentetjük és utána újra átgyúrjuk. Minél többször gyúrjuk át a tésztát annál selymesebb lesz. Nyújtás után egy kicsit hagyjuk száradni, majd amikor a tésztalapok már nem tapadnak össze, vágni kezdjük – osztotta meg a tökéletes száraztészta titkát Bugyi Imréné. A gyerkőcök a pogácsasütés rejtelmeibe is bepillanthattak, Oláh Anikó segítségével sajtos pogácsát sütöttek. 

– Nagyon fontos, hogy könnyű legyen a tészta. A kiváló minőségű alapanyagok mellett sok szeretetet gyúrunk a tésztába – árulta el Anikó, hogy mitől lesz jó az egyik legkedveltebb sós sütemény. 

Közösségi élményekkel erősítik a faluhoz való kötődést 

A hagyományok mellett a kreativitás fejlesztése, a mozgás és új, hasznos ismeretek átadása is fontos szerepet kapott az ingyenes nyári táborban, mely évről évre tartalmas programokon, élményeken keresztül erősíti a fiatalok kötődését a faluhoz. 

A hét folyamán többek között: 

  • mézes bemutató, mini Kresz pálya, 
  • bőrdíszműves foglalkozás, póló festés, kézműveskedés, 
  • zenés, mozgásos játék, rendőrségi előadás és bemutató,
  • kerékpártúra, tanya- és állatsimogató látogatás, közös fagyizás gazdagította a programot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában