2024.07.17. 09:27
Élelmiszerbiztonság: javuló tendenciát mutat a Tisza-tavi ellenőrzés – videóval
Javában zajlik a nyári szezonális ellenőrzés. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek az ilyenkor kedvelt, sokszor felkeresett vendéglátóhelyeken vizsgálódnak a vendégek biztonsága érdekében. Az ellenőrzések első eredményei a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyekről érkeztek. Lássuk, mik voltak az élelmiszerbiztonsági tapasztalatok.
Június utolsó hetében a Tisza-tónál működő vendéglátóhelyeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A nyári szezonális élelmiszerbiztonsági ellenőrzés első célterületének tapasztalatai kedvezően alakultak: a higiénia és az élelmiszerek kezelése területén is javuló tendenciát észleltek a felügyelők.
A tavalyinál jobbak az élelmiszerbiztonsági eredmények
– Június 14-étől rendelte el dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár a nyári szezonális ellenőrzés-sorozatot, mely idén is egy-egy jelentősebb területre fordít kiemelt figyelmet. Ezek közül június utolsó hetében a Tisza-tó közvetlen környezetében működő éttermeket látogatták meg a Nébih munkatársai.
A vizsgálatok középpontjában – a tavalyi évhez hasonlóan – a vendéglátóhelyek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és megfelelősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése állt
– számoltak be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei.
Mint megtudtuk: az eredmények összességében pozitívak.
– És fontos, hogy a tavalyi ellenőrzéshez képest javuló tendenciát mutatnak. Az ellenőrzött egységek nagyrészt megfeleltek a szigorú élelmiszer-higiéniai előírásoknak, csak kisebb hiányosságokat állapítottak meg a felügyelők. Többek között míg a 2023-as év ellenőrzései során jellemző szabálytalanság volt a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiánya, addig az idei évben már kevesebb hiba fordult elő ezzel kapcsolatban – adták hírül a tapasztalatok ismeretében a Nébih szakemberei.
Fél mázsa terméket vontak ki a forgalomból
Még jobb hír, hogy a vizsgálatsorozat egészét nézve az élelmiszerek kezelésében is javulást tapasztaltak a szakemberek.
– Ugyanakkor néhány egységben idén sem volt megfelelő a különböző megítélésű élelmiszerek tárolása, védelme, valamint akadt olyan vendéglátóhely, ahol hiányzott a rovarháló a nyílászárókról. Az előző évhez képest az alapanyagok tekintetében is kevesebb szabálytalanságot találtak az ellenőrök, intézkedésre csupán kis mennyiségű, jellemzően lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű élelmiszer esetében volt szükség – számoltak be.
Számadatokkal élve mindez azt jelenti, hogy a Nébih a Tisza-tónál folytatott ellenőrzések során ötvenegy kilogramm jogsértő terméket vont ki a forgalomból, valamint az egy hetes vizsgálatsorozat alatt két esetben indított – jelenleg is zajló – eljárást.
Továbbra is górcső alatt a strandbüfék, táborok
A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus közepéig folytatódik: a kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei vizsgálják a nyári táborokat, a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket. A célterületek között szerepelnek a strandbüfék, a street food-ok, de a Futball EB-re felállított sátras szurkolói zónákba kitelepült vendéglátók is. Utóbbi körnél a hatóság kiemelt figyelmet fordít az egységek alkoholos italkínálatára, e termékekből laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek. A grillsajtokat, a növényvédőszereket, továbbá a macskák számára engedélyezett, külső élősködők elleni készítményeket ugyancsak górcső alá veszik. Ezenfelül a szakemberek vizsgálják az őstermelők szabályszerű működését, továbbá olyan közkedvelt nyári termékeket is ellenőriznek, mint a görögdinnye. A nyári hőségben az élőállat-szállítmányokra is fokozottan figyelnek.