Hőség

2024.06.22. 15:25

Vörös kód: a hajléktalan-ellátást is érinti a riasztás

Vasárnapig meghosszabbította és kiterjesztette a riasztást a tartós hőség miatt a Belügyminisztérium. A vörös kód a hajléktalan-ellátást is érinti, a szolnoki Humán Szolgáltató Központ elegendő kapacitással rendelkezik a helyzet kezeléséhez.

Molnár-Révész Erika

A vörös kód érvényességi ideje alatt az utcán élők befogadása elsősorban a hajléktalanellátó intézmények feladata, vagyis a vármegyében a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központé. 

vörös kód, hőség, hajléktalanok, kánikula
A vörös kód ideje alatt a fedél nélküliek befogadása elsősorban a hajléktalanellátó intézmények feladata, melynek a Humán Szolgáltató Központ eleget tud tenni
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

– Amennyiben ezek az intézmények már nem tudnak ellátottat fogadni, úgy a vörös kód ideje alatt az életvédelem érdekében az egyéb bentlakásos intézmények a bejegyzett szolgáltatásuk típusától, férőhelyszámától és az ellátási területtől függetlenül, az utcai szociális munkásokkal és a regionális diszpécserközpontokkal együttműködve kötelesek fogadni a hajléktalan személyt – tájékoztatott az ilyenkor szokásos protokollról Hegyi Anita, a Humán Szolgáltató Központ igazgatója. 

Eleget tudnak tenni a vörös kód szabályzatának

Mint elmonda Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a Humán Szolgáltató Központon kívül csak Törökszentmiklós szociális intézménye működtet hajléktalanokat ellátó szolgáltatást és kizárólag csak nappali melegedőt.

Ennek ellenére az elmúlt években egy alkalommal sem fordult elő, hogy a segítségért forduló személyt férőhely hiányában el kellett volna utasítanunk, mindenki megkapta a számára szükséges ellátást. Így más bentlakásos intézménynek nem kellett hajléktalan személyt fogadnia

 –  számolt be a tapasztalatokról az intézményvezető. 

A folyadékpótlásra is felhívják a figyelmet

Hozzátette, a Humán Szolgáltató Központ egyébként az év minden napján biztosít szolgáltatásokat a hajléktalan emberek számára Szolnokon. Működik egy nappali melegedő a Prizma úton, mely hétfőtől péntekig, reggel 8-tól 18 óráig tart nyitva. A 40 férőhelyes intézményt naponta átlagosan 43 fő veszi igénybe. A nappali centrum munkatársai a hőség ideje alatt folyamatosan felhívják az intézményből távozó ügyfelek figyelmét arra, hogy vigyenek vizet magukkal akkor is, ha a melegedőből, az éjjeli menedékhelyre mennek ki, ami 4 buszmegállónyira, vagyis, körülbelül 3 kilométerre van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában