Megmérettetés

2024.06.05. 17:23

Egyedülálló vizsga: Így szerelnek repülőgépet és helikoptert a szolnoki bázison – galériával és videóval

A Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola légijármű-műszerészeinek és a légijármű-szerelőinek szakmai gyakorlati vizsgája ezúttal is az MH 86. Kiss József Helikopterdandár bázisán zajlik. Erről, valamint a két szervezet közötti együttműködésről szerdán a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja, Hicsó György és Csillak Roland alezredes, törzsfőnök-helyettes mesélt hírportálunknak.

Köllő Judit

Az eseményen Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja a két intézmény közötti közel tíz éve tartó kapcsolatáról beszélt.

vizsga, légijármű, műszerész
Idén is bepillanthattunk a légijármű műszerészek vizsgájába
Fotó: Mészáros János

– Egykor dr. Koller József parancsnokkal egyeztettünk, hogy szükség lenne légijármű-szerelőkre – kezdte Hicsó György. – A beszélgetésünket követően nem sokkal meg is hirdettük a képzést. Elsőként felnőttek körében népszerűsítettük. Négy évvel ezelőtt viszont úgy gondoltuk, hogy nappali munkarendben is elindítjuk, ez a lehetőség máig nagy sikernek örvend. Ennek a kiváló együttműködésnek több pozitív hozadéka is van, hiszen a sikeresen vizsgázók nagy részét a jövőben is foglalkoztatja a bázis.

A szakma egyre népszerűbb a nők körében is

Csillak Roland alezredes arról számolt be, hogy kedden és szerdán összesen 22 tanuló tesz légijármű műszerész és szerelői vizsgát az MH 86. Kiss József Helikopterdandár bázisán.

– A szakma évről évre egyre népszerűbb a hölgyek körében, így nagy büszkeség számunka, hogy idén négyen is részt vesznek a vizsgákon – emelte ki Csillak Roland – A felnőttoktatás két éven át zajlik. Az első évet a fiatalok a szakképzési centrumban töltik, ahol az ágazati alapokat sajátíthatják el. A második esztendőben pedig a bázison folytatják a képzést, ahol a gyakorlati tudást is megszerezhetik. A diákok így szakirányú középfokú végzettséghez jutnak. 

Sokrétű és alapos tudást igényel

Kocsi Vince is az elmúlt két évben sajátította el a légijármű műszerész alapjait.

– Mindig is érdekelt a  repülés és az ejtőernyőzés, így nem is volt kérdés számomra, hogy belevágjak-e a szakma elsajátításába – szögezte le. – A vizsgára nagyon sokat kellett tanulni és készülni, hiszen elképesztően sokrétű szakmáról van szó. A helikopter rendszereit és fajtáit kívülről tudni kell, így közel három hónap szükséges ahhoz, hogy magára a vizsgára felkészüljünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában