Jászkunság

2024.06.07. 18:00

Vasárnap két választáson is részt veszünk, ami igazából három

Vasárnap 370 szavazókör nyílik meg Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. A helyi választási szervek felkészülten várják az európai parlamenti és az önkormányzati voksolást.

Rózsa Róbert

Nem csak a pártok, de a választási szervek számára is a hajrához érkezett a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választási kampányidőszak. Ám míg a jelölőszervek a választók kegyeit keresik, utóbbiak azért dolgoznak, hogy június 9-én rendben adhassák le voksukat a választók. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, azon belül Szolnokon ez a munka eddig sikeresen zajlott le, és jelen állás szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a választásra jogosultak vasárnap zökkenőmentesen járulhassanak az urnákhoz.

választás, voksolás
Európai parlamenti és önkormányzati választást tartanak vasárnap
Fotó: Magasi Dávid / Kisalföld / Forrás: Illusztráció / MW Archívum

 

Ez nem kis teljesítmény: a Jászkunságban 370 szavazókörben kell megszervezni a voksolást. Ez ugyanennyi szavazatszámláló bizottság felállítását követeli meg, és ehhez jön még 78 helyi választási bizottság is.

– Volt már egy vármegyei szintű értekezlet, kedden és szerdán pedig választókerületi egyeztetésekre került sor, ahol pontosítottuk a teendőket, mivel már a rendelkezésünkre áll a vasárnapi forgatókönyv. Ez tartalmazza többek között a jegyzőkönyvek szállítására, kitöltésére, a nap közbeni jelentésekre vonatkozó szabályokat – mondta el hírportálunknak Rentzné Dr. Bezdán Edit vármegyei címzetes főjegyző, a választásokat a vármegyén belül irányító jászkunsági Területi Választási Iroda vezetője.

Bár „papíron” két választáson veszünk részt vasárnap, de mint a címzetes főjegyző rámutatott, a gyakorlatban ezt akár háromnak is tekinthetjük. Hiszen egyrészt tartanak egy önkormányzati, valamint egy nemzetiségi választást, illetve az ep-voksolást. Mint mondta, ez az előkészületi munkát nem nehezítette meg, viszont a szavazatszámlálás várhatóan nehézkesebben zajlik majd. Mint hírportálunk is beszámolt, a bizottságok először a polgármesterjelöltekre adott szavazatokat összegzik, ezt követően a képviselő-testületek tagjaira adott szavazatokat számolják össze, majd vármegyei közgyűlés szavazólapjai következnek, végül az ep-szavazatok. Rentzné Dr. Bezdán Edit szerint így szinte bizonyosan tovább tart majd a szavazatszámlálás.

– Ha minden optimálisan halad, hétfőn lehet majd kijelenteni, hogy melyik párt vagy pártszövetség adja a megyei közgyűlés elnökét és a polgármestereket, a vasárnapi eredmények ugyanis még nem lesznek jogerősek – magyarázta a Területi Választási Iroda vezetője, hozzátéve, hogy noha biztosan lesz olyan település, ahol végeznek még vasárnap a településvezetők összegzésével, de az eredmény utána még megtámadható, a jogerőre emelkedéshez pedig három nap szükséges.

Megérkeztek Szolnokra a szavazólapok, választási borítékok, urnazárók

Ami a vármegyeszékhelyet illeti: Szolnokon több hónappal ezelőtt megkezdték a választás előkészítését, és mint Dr. Sebestyén Ildikó címzetes főjegyző, a település választási irodájának vezetője mondta, a héten már a „finisben vannak”.

– Először a választási információs szolgálatot kezdtük el működtetni, majd lezajlott az ajánlások gyűjtése és a nyilvántartásba vétel, majd a jelöltek sorsolása – emlékeztetett a címzetes főjegyző.

Mint mondta, mára a választás technikai feltételei megvannak: megválasztották a szavazatszámláló bizottságok választott tagjait, megtartották a szükséges oktatást, vizsgát, hétfőn pedig a választási kellékek – szavazólapok, borítékok, urnazárók – is megérkeztek Szolnokra.

Érdekesség, hogy Szolnokon immár négy nemzetiségi választás lesz, ugyanis a már korábban is meglévő lengyel, ukrán, roma nemzetiség mellé a görög is bekerült. Megtudtuk azt is, Szolnokra a választás napjára 339-en jelentkeztek át, valamint 353-an kértek mozgóurnát – utóbbi még változhat, mivel a választás napján délig lehet kérni.

Három szavazóhelyiség címe is megváltozott

Három szolnoki szavazókörben is megváltozott a szavazóhelyiség címe – tájékoztatott a helyi választási iroda. A 007. számú szavazókör szavazóhelyiségének címe „Jósika utca 4., (SZMJV Önkormányzat EBIG)” címről „Jósika utca 2., (SZVÓ Pitypang Tagintézmény)” címre változott. A 051. számú szavazókör szavazóhelyiségének címe: „Tószegi út 43., CONTACT Nonprofit Kft.)” cím helyett „Gyökér út 5., (volt orvosi rendelő)” címen lesz. Míg a 054. számú szavazókör szavazóhelyiségének címe: „Wágner Gusztáv út 1/A., (SZVÓ Csicsergő Tagintézménye)” címről „Városmajor út 67/A. (SZKTT Humán Szolgáltató Kp.)” címre változott.

 

Száznál is több delegált Tiszaburán

A választási bizottságokban kétféle tagot lehet megkülönböztetni: választott tagokat, akikről a helyi választási iroda javaslatára a képviselő-testületek határoznak. Illetve vannak delegáltak, akiket a jelöltek neveznek meg.

Mint hírportálunk is megírta, Tiszaburán országos csúcsot állítottak fel azzal, hogy 51-en indulnak egyéni képviselőnek. Mint Rentzné Dr. Bezdán Edit rámutatott, ez azért is kuriózum, mert az 51 induló révén 110 delegált van a helyi bizottságban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában