Voks 2024

2024.06.13. 12:00

Választás a Jászságban: régi és új polgármesterek kerültek a települések élére

Aktívak voltak a választópolgárok a Jászságban is. Nagyobb fennakadás nélkül, rendben lezajlott az önkormányzati és európai parlamenti választás. Kilenc polgármesterjelöltnek nem akadt kihívója, ezért egyetlen érvényes szavazat is elég volt ahhoz, hogy megválasszák a település élére. A legtöbben Jászalsószentgyörgyön versenyeztek a polgármesteri székért.

Illés Anita

Június 9-én, vasárnap fontos döntéseket hoztak a jászsági választópolgárok is. Reggel hat órakor kinyitottak a szavazókörök és egészen este hét óráig lehetett voksolni az önkormányzati és az EP választáson. 

Választás a Jászságban,választás,
Rendben zajlott a választás Jászberényben. Ottjártunkkor a 3. számú szavazókörbe folyamatosan érkeztek a választópolgárok
Fotó: Pesti József

Budai Lóránt újra bizalmat kapott az önkormányzati választáson

Mint arról már beszámoltunk, Jászberényben az országos átlagtól (58,10 %) aktívabbak voltak a választópolgárok. A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint 21 szavazókörben a választásra jogosultak 60,90 százaléka adta le voksát. A Közösen Jászberényért Egyesület színeiben induló Budai Lóránt a szavazatok közel 72 százalékát megszerezve győzte le kihívóját, Hajnal-Nagy Gábort (Fidesz-KDNP). A tíz egyéni választókerületben a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjei: Bethlendy Béla, Lénárt Gábor, Bobák Zsolt, dr. Kertész Ottó, Balogh Béla, Verseginé Utasi Erzsébet, Kollár Anita, Skultéti József, Pető Béla és Bozsik Ferenc szereztek többséget. Kompenzációs listáról a Fidesz-KDNP négy képviselőjelöltje: Hajnal-Nagy Gábor, Bódis Béla, Buck Miklós és Sárközy Csaba került be a döntéshozó testületbe. 

Új polgármestert választott Jászapáti, nem lesz könnyű dolga

Jászapátin a választópolgárok 57,82 százaléka járult az urnákhoz. Négy polgármesterjelölt, a szavazólap sorrendje szerint: Illés Gergő (független), Urbán Imre (független), Kiss László (független) és Pócs János (Fidesz-KDNP) várta a voksokat. A Jászapátiért Önökkel Szövetségben Egyesület és a Tisza Párt által támogatott független Illés Gergő a szavazatok 52,18 százalékát szerezte meg, így ő irányíthatja a várost az elkövetkezendő öt évben. A döntéshozó grémiumban a Fidesz-KDNP öt helyet, míg a függetlenek három helyet birtokolnak majd. A képviselő-testület tagjai: Farkas Ferenc (Fidesz-KDNP), Lóczi László (Fidesz-KDNP), Borbás Zoltán (Fidesz-KDNP), Andrási István (Fidesz-KDNP), Ádám János (Fidesz-KDNP), Illés Péter (független), Kállai János (független), Borics László (független). Jászapátin rendkívüli esemény is történt. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a 3. számú szavazókörben 12.30-kor a mozgóurna véletlenül leborult a padról és ennek következtében a 0551718-as számú plomba elszakadt. A Helyi Választási Irodával való egyeztetés után új plombát helyezte a mozgóurnára. 

A változásra szavaztak Jászkiséren, új településvezető irányíthat

  • Jászkiséren is új polgármestert választottak. A három jelölt közül a független Vajas György, a szavazatok 42,39 százalékát szerezte meg. A város képviselő-testületének összetétele: Kiss Lajos (független), Ragó Eszter (független), Holló Zoltán (független), Köntés Mihály (független), Kovács Mihály (Momentum), Balogh Tamás (független), Terenyei Ildikó (független), Cseh Gáborné (független). 
  • Jászfényszarun az országos átlag alatt volt a részvétel, a választópolgároknak mindössze 46,68 százaléka élt szavazati jogával. A dinamikusan fejlődő kisvárosban nem akadt kihívója Győriné dr. Czeglédi Márta polgármesternek, aki már 34 éve vezeti a települést és most újabb öt évre megkapta a bizalmat. Ők dolgozhatnak képviselőként a városért: Lovászné Török Magdolna (független), Szakali János Vendel (független), Szabó László (független), Tóth Norbert (Fidesz-KDNP), Gyetvai Mónika (független), Zsámboki Sándor (független), Berényi Ferenc (független), Mezei Zsolt (független). 
  • Jászárokszálláson szintén elmaradt a részvétel az országos átlagtól, a szavazásra jogosultak 47,69 százaléka voksolt. A független Antal Péterné Szerző Ildikó folytathatja polgármesterként a megkezdett munkát, egyedüli jelöltként indult. A város képviselő-testületének tagjai: Bordás Péter (független), Kaszab Zsolt (Fidesz-KDNP), Szerző Csaba (független), Farkas Szilvia (független), Kis-Simonné Goda Éva (független), Kubacsek József (független), Fehér Lászlóné (független), Pető Judit (független). 
  • A kisebb települések közül is több helyen csak egy polgármesterjelölt indult. Nem akadt kihívója Mozsár Lászlónénak, Jászágó regnáló polgármesterének, aki 2002 óta irányítja a Jászság második legkisebb települését. Egyetlen polgármesterjelöltként indult Bertalanné Drávucz Katalin Jászladány, Kolláth Bálint Jászszentandrás, Tari András Jászivány, Terjéki Tündi Jászjákóhalma, Koczáné dr. Fehérváry Mária Jászboldogháza és Kardos Veronika Pusztamonostor polgármestere, így ők maradnak a településvezetők októbertől is. 

Jászalsószentgyörgyön hét polgármester indult a választáson

A térségben Jászalsószentgyörgy volt a polgármesterjelölt rekorder település. Izgalmasnak ígérkezett a választás a faluban, hiszen heten szálltak harcba a településvezetői posztért. Közülük Laczlavik Ildikó független jelölt nyerte a polgármester választást, a szavazatok több mint 35 százalékát szerezte meg. Alattyánon a független Huszár Arnold a voksok 62 százalékával újrázott. Jászfelsőszentgyörgyön a függetlenként újrainduló Zelenai Tiborné a szavazatok 62 százalékát kapta, Jánoshidán pedig a szintén független Eszes Béla polgármester kapott újra bizalmat, a választók közel 64 százalékát nyerte meg. Jászdózsán négyen indultak polgármesternek, a szavazatok 51,40 százalékával a független Baranyi Sándor folytathatja tovább munkáját. Jásztelken ugyancsak újraválasztották polgármesternek Tóth Nórát, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a voksok 64,38 százalékát gyűjtötte be. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában