Nébih

2024.06.01. 15:43

Madárinfluenza: meglepő eredménnyel zárult egy macska vizsgálata – hogyan kaphatta el a vírust?

Több más országhoz hasonlóan hazánkban is kimutatták emlősállatból a magas patogenitású madárinfluenza vírusát. Mint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében elhullott házimacskánál azonosította a madárinfluenza kórokozóját.

Szoljon.hu

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatták ki a Nébih szakemberei abból az elhullott házimacskából, mely Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből diagnosztikai vizsgálatra érkezett a hivatal laboratóriumába – áll a Nébih közleményében. Hozzátették: a fertőzött macskával együtt tartott állatok jelenleg tünetmentesek, vizsgálatuk folyamatban van.

madárinfluenza,macska,kórokozó
Egy jászkunsági házi macskában mutatták ki a madárinfluenza kórokozóját
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Az esettel kapcsolatban indult járványügyi nyomozás még zajlik, azonban az már most valószínű, hogy a fertőződés vadmadárral való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján történhetett.

Nem kellett védőövezetet létrehozni a madárinfluenza miatt

A Nébih arról is részleteket közölt, hogy az emlősállatokban megállapított magas patogenitású madárinfluenza nem von maga után olyan szigorú járványügyi intézkedéseket, mint a baromfik esetében igazolt fertőzés.

„Az állattartó többi macskáját az állategészségügyi hatóság megvizsgálja és megfigyeli, egyéb intézkedésekre, például korlátozás alatt álló terület létrehozására vagy az állatok elaltatására nem kerül sor” – fűzték hozzá a hivatal közleményében.

Hazánkban még nem történt ilyen, de Európában már igen

Eddig Magyarországon emlősállatból még nem mutatták ki ezt a betegséget, és Európa-szerte is csak elszórtan azonosították négylábúakban. Hangsúlyozták: a madárinfluenzás macska ellenére annak az esélye, hogy a vírus embert fertőzzön, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kockázatbecslése alapján továbbra is elhanyagolható.

Mint arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében legutóbb egy öcsödi pulykatelepen okozott bajt a madárinfluenza, a betegség miatt fel kellett számolni a telep mintegy 20 ezres baromfiállományát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában