Trianon

2024.06.05. 15:00

Lángok csaptak fel a tanyán, ünnepséget rendeztek Tiszajenőn

Trianonról emlékeztek meg kedd este Tiszajenőn. A helytörténész tanyáján álló emlékmű szomszédságában égett az őrtűz, a lángok körül sokan álltak.

Kovács Berta

Őrtűz gyújtásával is megemlékeztek kedd este Tiszajenő lakosai a trianoni békediktátum aláírásának 104. évfordulójáról. Az ünnepséget az önkormányzat rendezte, a megemlékezés résztvevői viszont Horthy Csaba tanyáján gyűltek össze. Jobb helyszínt választani sem lehetett volna, Horthy Csaba ugyanis nemcsak komoly helytörténeti gyűjteménnyel rendelkezik, hanem saját, körülbelül 15 méter magasba nyúló oszlopokon álló trianoni emlékművel is.

lángok, tűz
Felcsaptak lángok, Trianon emlékére gyulladt fel az örömtűz
Forrás: Beküldött fotó

A megemlékezésen természetesen a Horthy idézte fel a történelmi eseményeket. Virág József polgármester köszöntőt mondott. A második világháborút átélt Leel-Őssy György pedig személyes élményeit osztotta meg az akkor látott-tapasztalt szörnyűségekről. Názát Éva, aki Kárpátaljáról települt át, az alkalomhoz illő verseket olvasott fel.

A rendezvényre, a külterületi helyszín ellenére, nagy számban elment a helyiek. Sok lakos van, aki határon túli származású, így mélyen átérzik Trianon jelentőségét. Polgárőrök, civil szervezeti képviselők is megjelentek.

A Horthy Csaba tanyáján álló emlékműnél tartották meg a trianoni ünnepséget
Forrás: Beküldött fotó

– A rendezvény nagyon szép példája volt a helyi összefogásnak – hangsúlyozta Virág József polgármester, hozzátéve, úgy érzi, ez volt az utóbbi évek legjobban sikerült, megható megemlékezése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában