Kutatómunka

2024.06.06. 06:53

Izgalmas ásatás: csontvázakat is találtak a jászberényi posta mögött álló üres telken – videóval

Régészeti feltárás kezdődött a napokban Jászberényben, a posta mögött található Galamb utca üres telkén. A kutatás célja, hogy a Jász Múzeum munkatársai és a Közösségi Régészeti Csoport önkéntesei olyan leleteket hozzanak felszínre, melyek segítségével meg tudják határozni Jászberény alapítását. Az ásatás során már számos érdekességre bukkantak, többek között kelta ezüstpénz, posztóplombák és csontvázak kerültek elő.

Illés Anita

– Az első hiteles oklevél, ami megemlíti Jászberényt a 15. század elejéről származik, 1412-es. Érdekes módon a 15. század második felében már a Jászság központja volt a város. Mivel az írásos emlékekből nem tudjuk meg, hogy mikor alapították Jászberényt, ezért régészeti módszerekhez folyamodtunk – kezdte Gulyás András Zoltán régész, a Jász Múzeum igazgatója. 

izgalmas ásatás, régészet, Gulyás András Zoltán
Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum igazgatója a Galamb utcai ásatás helyszínén beszélt hírportálunknak az előkerült leletekről
Fotó: Pesti József

A posta mögött, a Galamb utcában nyitottak egy kis szelvényt, ahol tervásatást végeznek

– Azért kezdtük itt a munkát, mert közel van a főtemplom. Feljegyzés van arról, hogy a posta építésekor megbolygatták az egykor a templom körül található temető sírjait, amit meg is találtunk a napokban kezdődött ásatás során. A telek tulajdonosa nagyon pozitívan áll a munkánkhoz, engedélyezte a Jász Múzeum és a Közösségi Régészeti Csoport, azaz a Jász Kakasok közös feltárását – avatott be a munkálatok részleteibe a szakember.

Egy kelta ezüstpénzt is rejtett a föld

Jelenleg 180 centiméter mélyen járnak, lassan minden történelmi korszak leleteivel találkoznak. Mint megtudtuk, a föld mélye többek között vaskori, római császárkori, Árpád-kori kincseket rejt. Gulyás András Zoltán érdekességként említette azt a kelta ezüstpénzt, amit a késő vaskorban használt a Kr. e. 2-1. században itt élt lakosság. A kis obol címletű pénz egyik oldalán a kelták egyik kedvenc motívuma, egy stilizált ló látható. Ez az érme a jászsági egykori sűrű és gazdag vaskori megtelepedés újabb bizonyítéka. A római császárkorból egy-két kerámia, az Árpád-korból cserépbogrács- és kerámiatöredékek kerültek elő. Több posztóplombát találtak, ami a város kereskedelmi kapcsolatainak irányát mutatja meg. Feltárták a plébániatemplomhoz kapcsolható temető legfelső rétegét, ahol 18. századi sírokra és csontvázakra leltek.

18. századi sírokat és csontvázakat is találtak a régészek Jászberényben
Fotó: Illés Anita 

Jászberény alapítását szeretnék meghatározni

– Célunk, hogy a leletek tanulmányozásával meghatározzuk Jászberény alapítását. A másodlagos helyről összeszedett leletek alapján úgy tűnik, hogy volt Árpád-kori előzménye a településnek – árulta el a régész. Az feltárást terveik szerint június végéig végzik. Várják a város múltja iránt érdeklődőket, akik bepillanthatnak a régészek munkájába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában