Jászkunság

2024.06.19. 13:55

Hőségriasztás: üzembe álltak a párakapuk, vizet is osztanak a melegben – galériával

Üzembe álltak a párakapuk, vizet osztanak a pályaudvarokon. Jól esik egy kis enyhülés, hiszen kánikula van. Szombatig hőségriasztás van érvényben.

Rimóczi Ágnes

Berobban a nyár első kánikulája. Országszerte meleg van, jócskán 30 Celsius fok fölé kúszott és kúszik az elkövetkező napokban is a hőmérő higanyszála. Ebben az időben, legalább is a legmelegebb órákban az a legjobb, ha nem megyünk a szabadba, tanácsolják a szakemberek. Azoknak azonban, akiknek muszáj útra kelniük a hőségriasztás ellenére, hűsölési lehetőséget biztosítanak az utcákon, tereken, közintézményekben.

hőségriasztás
Hőségriasztás: párakapuval küzdenek a kánikula ellen
Fotó: Mészáros János

Párakapukat helyeztek ki a hőségriasztás miatt

Szolnokon is üzembe álltak a párkapuk. Ahogy arról Szalay Ferenc polgármester is hírt adott: párakapuk üzemelnek a Hild téren, Tisza parkban, a MÁV pályaudvar közelében, a Tiszai Hajósok terén, valamint a Széchenyin a piros iskola előtt. 

Rajna József vizet vesz a vasútállomáson 
Fotó: Mészáros János

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. munkatársai a város legforgalmasabb útjait a hőségriadó ideje alatt több alkalommal locsolják majd

 – írta bejegyzésében a városvezető.

Mezőtúron is gondolnak azokra, akik nem maradhatnak otthon a nagy melegben.

– A nagy melegre való tekintettel újból üzemel a párakapu a Közösségi ház előtt – adta hírül Szűcs Dániel. Mezőtúr polgármestere kiemelte, hogy a héten beüzemelik a közterületi ivóvíz kutakat is, továbbá vízvételi pontokat jelöltek ki a város több pontján. – Eszerint a Közösségi házban, valamint a Tourinform Irodában (Kossuth Lajos tér) van erre lehetőség – számot be a városvezető.

A pályaudvarokon osztanak vizet

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt június 19-től a MÁV oszt vizet a vasúti pályaudvarokon és autóbusz-állomásokon.

 – A MÁV-START naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak – a készlet erejéig – tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság. A közlemény szerint Szolnokon is díjmentesen kaphatnak vizet a buszokra és vonatokra várakozók. A közlekedési társaságok mindenkit arra kérnek, hogy ezzel együtt elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy szomjoltó folyadékkal induljon útnak.

Vidéken is biztosítják a hűsölési lehetőségeket

Törökszentmiklóson a Kossuth téren, vagyis a városközpontban állítottak fel szerda délután párakapukat. A klímával ellátott közintézmények, például a polgármesteri hivatal és az Ipolyi Arnold Közművelődési Központ pedig mindenki számára nyitva áll, aki hűsölni szeretne. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában