Környezetkárosítás

2024.06.28. 13:55

Sorra mérgezik a fákat Jászberényben: nem lett meg a fagyilkos, lezárult a nyomozás – videóval

Nehéz szavakat találni arra, ami a Szentkúti templom kertjében történik. Valaki módszeresen pusztítja a hatalmas platánt és a harkályoknak otthont adó bálványfát. A fagyilkos lyukakat fúrt a fák törzsébe és azon keresztül mérgező anyagot juttat be, pusztulásra ítélve a méretes növényeket. Ráadásul ez nem egyedi eset a városban, a Kossuth Lajos úton valaki szintén ezzel a kegyetlen módszerrel mérgez egy bálványfát.

Illés Anita

Fagyilkos borzolja a kedélyeket Jászberényben. 

– A platánfa mérgezése nem állt le, sőt! – írta Sárközy Csabáné Béres Krisztina, aki június elején tett közzé egy fényképet a Szentkúti templom kertjében álló platánról a közösségi oldalon. A város környezetvédelmi díjjal kitüntetett önkéntese néhány héttel később újabb bejegyzést posztolt, ezúttal a Kossuth Lajos úton megfúrt fáról. 

– Megint egy újabb lyuk ezen a fán is és a sav nyomai. Hihetetlen, hogy Jászberényben bárki bármit megtehet – írta a Jászberényi Szemétszedők Önkéntes Csoportban.

fagyilkos
A fagyilkos tovább pusztít a Szentkúti templom kertjében. Sárközy Csabáné Béres Krisztina és Sánta György ottjártunkkor a bálványfa törzsén fúrt lyukat vizsgálta meg
Fotó: Pesti József

Újabb fát akar elpusztítani a fagyilkos a templomkertben

A minap a Szentkúti templom kertjében Sárközy Csabáné Béres Krisztina mutatta meg hírportálunknak a bántalmazott fákat, melyek terebélyes zöld koronái árnyékot adnak, illetve adtak, mert lehet, hogy nem élik túl a mérgezést. A juharlevelű platán ugyanis a kiszáradás jeleit mutatja, levelei megbarnultak, alig található ágain zöld levél. A fagyilkos egy évvel ezelőtt kezdte el mérgezni a templomkert nagy becsben tartott harmincéves fáját, melynek értékét mintegy harmincmillió forintra becsülik. Nem állt le, újabb fára csapott le. 

– Tavaly értesítettek a környéken élők, hogy rongálják a platánfát. Törzsébe lyukakat fúrt az elkövető és azokba öntötte a mérgező anyagot, ami elpusztítja a fát. Az esetet jeleztem az önkormányzatnak, feljelentést tettek, de úgy látszik, hogy ez nem volt elég. Az illető tovább folytatta a platán pusztítását és ahogy látható, már a bálványfa törzsébe is lyukat fúrt és abba valami veszélyes anyagot öntött. Sajnos nem egyedi esetről van szó, a Kossuth Lajos úton is mérgeznek egy bálványfát – részletezte Krisztina.

Hozzátette: szemtanúi is vannak, akik látták a platánfát mérgező elkövetőt, sőt ő maga is rendelkezik információkkal az illetővel kapcsolatban. Nem érti, hogy miért nem lett az ügyből semmi, ezért a napokban feljelentést tesz.

„Aki mérgezi a fákat, az bármire képes” - mondta a templom környékén élő férfi

A helyiek szerint felháborító, ami történik. A platánfa és a Kossuth úti bálványfa rongálása is egy évvel ezelőtt kezdődhetett. Valószínűsítik, hogy a két helyszínen nem ugyanaz az ember a fagyilkos. 

Az általunk megkérdezettek nagyon sajnálják a fákat, hiszen:

  • árnyékot adnak
  • oxigént termelnek
  • megkötik a szén-dioxidot
  • kiszűrik a port a levegőből
  • otthont adnak az élőlényeknek
  • szépítik a templomkertet. 

– Öröm nézni, ahogy a kis harkályok berepülnek az odúba. Aggódom, hogy veszélybe kerül az otthonuk. Nem tudom, hogyan lehetne megfékezni az elkövetőt. Sajnos egyre több hasonló esetet lehet hallani, Szolnokon és Siófokon is ezzel a módszerrel tették tönkre a fákat – ezt már a templomból érkező Csali Rezsőné sekrestyés mondta.

Beszélgetésünkbe egy helybéli férfi, Sánta György is bekapcsolódott, aki éppen a templomkerten át ment a kúthoz vízért.

– A közelben élek, mindig ezen az úton jövök a kúthoz és figyelemmel kísérem a fák sorsát. Reménykedtem, hogy a platán túléli a mérgezést, de sajnos már alig van rajta zöld levél. Felháborít az ügy. Aki mérgezi a fákat, az bármire képes – osztotta meg véleményét György.

fagyilkos
Sárközy Csabáné Béres Krisztina szemügyre vette a templomkertben megfúrt bálványfát
Fotó: Pesti József

Felfüggesztette az eljárást a nyomozóhatóság 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük dr. Szondi Szabolcsot, a város aljegyzőjét, aki megerősítette, hogy tavaly hivatalból feljelentést tett a rendőrségen a juharlevelű platánfa rongálása miatt. Mivel az elkövető kilétét nem lehetett megállapítani, az eljárást felfüggesztették. Információi szerint a tanúk visszaléptek. Dr. Szondi Szabolcs azt is elmondta, hogy az új rongálási ügyben ismét feljelentést tesz. 

A környezetkárosítás ügyében tájékoztatást kértünk a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól is.

– A Jászberényi Rendőrkapitányság nyomozást folytatott környezetkárosítás bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A nyomozás során nem volt lehetséges olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján az elkövető kiléte megállapítható lett volna, ezért a nyomozóhatóság 2023 szeptemberében felfüggesztette az eljárást – közölte András Hunor Lehel, rendőr százados, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában