Semmelweis-nap

2024.06.28. 19:03

Egészségügyi dolgozók elhivatott munkáját jutalmazták a Hetényi Géza Kórházban - galériával

Július 1-e a magyar egészségügy napja, Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének születésnapja. Ebből az alkalomból díjazzák minden évben a lelkiismeretes, kiemelkedő munkát végző egészségügyi dolgozókat. Pénteken a Hetényi Géza Kórházban tartottak ünnepséget.

Molnár-Révész Erika

Semmelweis-nap alkalmából az egészségügyi dolgozókat ünnepelték pénteken, a Hetényi Géza Kórházban. A rendezvény 2016 óta hagyományos módon emléktábla-avatással kezdődik a Gergely teremben. Idén a 2020-ban elhunyt dr. Nemes András gyermekgyógyász, gyermekneurológus főorvos neve került fel az emlékfalra. Dr. Nemes András 5 év kivételével –melyet a Szolnoki MÁV kórházban töltött– közel 40 éven keresztül dolgozott a Hetényi Géza Kórházban. Közreműködésével az országban elsők között jött létre neurológiai részleg a szolnoki gyermekosztályon. Tudományos, szakmai, közéleti munkáját számos díjjal elismerték.

Egészségügyi dolgozók Hetényi
Semmelweis-nap alkalmából idén is köszöntötték az egészségügyi dolgozókat a Hetényi Géza Kórházban. Az intézményben 2016 óta hagyomány, hogy emléktáblát avatnak az ünnepség előtt a Gergely teremben. Az idei táblára a 2020-ban elhunyt dr. Nemes András gyermekgyógyász főorvos neve került. A táblát Piroska Miklós, a kórház főigazgatója leplezte le.
Fotó: Nagy Balazs

A tábla ünnepélyes leleplezése után a kórház aulájában került sor az ünnepsége, melyet Piroska Miklós főigazgató nyitott meg. Az egészségügyi dolgozókat dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Szalay Ferenc polgármester köszöntötte. Az ünnepségen beszédet mondott prof. dr. Papp Előd, a kardiológiai osztály osztályvezető főorvosa. 

Elhivatott, lelkiismeretes egészségügyi dolgozókat jutalmaztak

A rendezvényen hagyományos módon az egészségügyben dolgozók elhivatott és kiemelkedő munkájának elimseréseképpen díjakat is átadtak. A kórház legmagasabb szintű elismerését, a Hetényi Arany Emlékérmet hárman vették át. Elsőként Dankó Zsuzsanna, a csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető ápolója, aki 1984-től dolgozik az intézményben. A díjat több, mint 4 évtizedes kimagasló tevékenysége, a betegellátás során tanúsított példaértékű magatartása, odaadása alapján ítélték meg számára. 

Hetényi Arany Emlékérmet vett át Simon Mária csoportvezető szakasszisztens is, empatikus egyénisége, a betegellátás iránti elkötelezettsége, szakmai felkészültsége miatt. 1977-ben kezdte pályafutását a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben, 1996-tól a szakrendelések csoportvezető asszisztense. Máté Ferencné, az onkológiai osztály vezető ápolója is ebben az elismerésben részesült, 40 éves magas színvonalú, elkötelezett munkája, a betegellátás során végzett példaértékű hozzáállása miatt.

Az ünnepségen 10-en vehettek át Hetényi Emléklapot, majd 4 főorvosi és 3 adjunktusi cím adományozásával folytatódott az esemény. 

A Hetényi Arany Emlékérmet, a kórház legmagasabb szintű elismerését három egészségügyi dolgozó vette át. Dankó Zsuzsanna, (középen)a csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető ápolója is megkapta a díjat kiváló szakmai munkájáért. Az elismerést Kelemen Éva ápolási igazgató és Piroska Miklós főigazgató adta át.
Fotó: Nagy Balázs

A Magyar Orvosi Kamara területi szervezete is díjazott

A Magyar Orvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezetének 2013-ban alapított elismerését, az „Orvosi Kamara-Szolnok” életműdíját dr. Rudner Ervin, a MÁV kórház nyugalmazott főigazgatója, ortopéd, sebész, traumatológus szakorvosnak ítélték, 45 éves kimagasló munkája elismeréseként. 1978-ban szerzett orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, orvosi pályáját a Hetényi Géza Kórház sebészeti osztályán kezdte, 1995-től 10 évig  az ortopédiai osztály osztályvezető főorvosa, 2005-től 18 éven át a Szolnoki MÁV Kórház főigazgatójaként dolgozott.

A területi kamara elnöksége "Az év orvosa" díjat idén dr. Parham Choroumzadeh Dashti, aneszteziológus és intenzív terápiás főorvosnak adományozta. A díjazott 2006-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, 2012-ben európai szakvizsgát, 2013-ban aneszteziológiai és intenzív terápiás szakvizsgát tett és 2007-től dolgozik a Hetényi Géza Kórházban. Néhány hónapja hagyományos technikával nem operálható betegen végeztek el sikeres mellkasműtétet dr. Szántó Zoltán főorvossal. Ezt a műtéti technikát Magyarországon – két klinikán kívül – csak Szolnokon alkalmazzák. 

Címzetes főorvosi címet kaptak az alapellátásban dolgozók

Az eseményen a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karáért Emlékplakettet magas szintű felkészültségéért, a hallgatóknak nyújtott példaértékű oktatói tevékenységének és eddigi munkájának elismeréseképpen dr. Homonnai Erika főorvos vehette át. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területi Szervezete szakmai díját idén Csasztvanné Ivanics Erika, a rendelőintézet fül-orr-gégészet szakrendelésének csoportvezető asszisztense kapta. Címzetes főorvosi címben idén hárman részesültek

Hetényi Emléklap elismerésben részesült:

  • Dr. Sohajda Zita, a Rendelőintézet fül-orr-gégészeti szakrendelésének szakorvos
  • Hende Edit, a Krónikus Belgyógyászati Osztály szociális munkása
  • Kovács-Székely Csilla, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főnővére
  • Gustafikné Cseh Erzsébet, a Pulmonológiai Osztály orvosírnoka
  • Dr. Krisárné Lengyel Ildikó, a Pszichiátriai Osztály rehabilitációs tevékenység terapeutája
  • Jakab Lászlóné, a Radiológiai Osztály asszisztense
  • Bunkóczi Judit, a Pénzügyi és Számviteli Osztály számviteli csoportvezetője
  • Terjéki Rita, az Anyaggazdálkodási Osztály osztályvezető-helyettese
  • Kállai Sándor, a Közbeszerzési és Projekt Iroda vezetője
  • Az Élelmezési Osztály kollektívája

 

Főorvosi cím viselésére jogosult: 

  • Dr. Parham Choroumzadeh Dashti, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály
  • Dr. Sütő Dénes,Traumatológiai Osztály
  • Dr. Zimmermann Zsolt, Kardiológiai Osztály
  • Dr. Kiss Orsolya, a Pathológiai Osztály vezetője

 

Adjunktusi cím viselésére jogosult:

  • Dr. Veres Ferenc Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály
  • Dr. Juhász István Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály
  • Dr. Hoffmann Péter Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

 

Címzetes főorvosi címet kapott: 

  • Dr. Búzás Csaba
  • Dr. Amin Mohammad
  • Dr. Szalai Judit

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában