Segítségnyújtás

2024.06.05. 18:00

Dunai ár: tiszai szakemberek is védekeznek a szigetközi töltéseken

Otthonuktól távol, a dunai árnál teljesítenek most szolgálatot térségünk vízügyes szakemberei. A Kötivizig több mint hatvan munkatársa utazott el, hogy segítsen a Dunán levonuló árvíz elleni védekezésben.

Rimóczi Ágnes

Árhullám vonul le a Dunán. Az előrejelzések szerint a hétvégén Budapesten a rakpartot is eléri a dunai ár, első fok felett tetőzik majd a folyó. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Duna vízgyűjtőjén a napokban leesett újabb csapadék hatására a folyó magyarországi szakaszán is magasabb tetőzések várhatók. A vízügy a friss kalkulációk alapján csütörtök késő estére számít a harmadfokot meghaladó tetőzésre Nagybajcsnál.

dunai ár, folyó
Duna vízgyűjtőjén a napokban leesett újabb csapadék hatására a folyó magyarországi szakaszán is magasabb tetőzések várhatók
Fotó: Fábián Eszter

A Tiszától a dunai árig mentek segíteni

A védekezésben ott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai is segítenek. A tiszai legények és leányok kedden indultak útnak. – Főmérnöki eligazítást követően huszonegy autóval indult útnak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Védelmi Osztagának 65 tagja – köztük tizenegy műszaki irányító – a győri központú Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére. A felkészült szakemberek a Dunán levonuló árvíz elleni védekezésben működnek közre a folyó szigetközi szakaszán – mondta el érdeklődésünkre Laczi Zoltán. A Kötivízig sajtóreferense kiemelte: a kollégák  a többsége az utóbbi években már több hazai folyó (Duna, Dráva, Mura) árhulláma elleni védekezésben bizonyította hozzáértését és tapasztalatát.

A szolnoki vízügyesek eligazítást kaptak a dunai árral kapcsolatban...
Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A vízügy szakemberei a nap 24 órájában követik az adatokat, elemzik a német, osztrák és szlovák modelleket. A megerősített vízügyes őrszolgálat folyamatosan figyeli a folyót, a változó helyzethez alkalmazkodva, felkészülten végzik az árvízi védekezést. Immár szolnoki segítséggel tehetik ezt...

...aztán elindultak a Szigetköz felé.
Forrás: Kötivízig

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában