Döntés

2024.06.30. 17:30

Zöld utat kapott az abonyi zsinagóga városi tulajdonba vétele

Önkormányzati tulajdonba kerülhet az abonyi zsinagóga, miután a város képviselő-testülete elfogadta az erről szóló elvi döntést.

Rózsa Róbert

Abony megtette az első lépést afelé, hogy saját tulajdonában tudhassa az abonyi zsinagóga épületét. A város csütörtöki képviselő-testületi ülésén legalábbis az erről szóló döntés pártján voltak a képviselők, így a település megkezdheti a tárgyalásokat a romjaiban is patinás műemlék ügyben.

abonyi zsinagóga, önkormányzat, képviselő-testület
Önkormányzati tulajdonba kerülhet az abonyi zsinagóga
Fotó: Rózsa Róbert / Forrás: MW Archívum

A polgármester szerint jobb helyen városi tulajdonban az abonyi zsinagóga

Mint Pető Zsolt, Abony polgármestere az ülésen elmondta, Grósz Andor, a Mazsihisz elnökének áprilisi, abonyi látogatásán is felvetődött az egykori templom önkormányzati tulajdonba vétele. Mint a városvezető elmondta, már akkor felvetette, hogy a zsinagóga jobb helyen volna a városnál, mint jelenleg, az Abonyi Zsinagógáért Alapítványnál, hiszen az önkormányzatnak sokkal nagyobb mozgástere van megmenteni az épületet.

Ugyancsak elfogadta a testület a polgármesteri hivatal elmúlt éves munkájáról szóló beszámolóját. Dr. Gáspár Anita jegyző tájékoztatása szerint a hivatalnak – hagyományos teendői mellett – két pluszfeladatot kellett ellátnia: a Pest megyei levéltár ellenőrzését, valamint a júniusban megtartott választásokra való felkészülést. Pető Zsolt méltatta a hivatal munkáját, emellett szólt arról is, hogy műszaki és közterület-felügyeleti szakemberek terén hiányban szenvednek.

Megoldották a helyettesítést

Sürgősséggel terjesztették a testület elé azt a napirendi pontot, amelyben a 4. számú felnőtt háziorvosi körzet helyettesítéséről kellett dönteni. Ebben a körzetben ugyanis félő volt, hogy júliustól nem lesz helyettesítő orvos. Mint a településvezető beszámolt, a környékbeli városokból – Szolnokról, Ceglédről – nem tudtak segíteni, mert ott is leterheltek a háziorvosok. Végül azonban dr. Gráf Zsuzsanna elvállalta a körzet helyettesítését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában