Rémisztő látvány

2024.05.10. 06:55

Ijesztő teremtményekre bukkantak a szolnoki Hild téren, körbe kerítették a területet – videóval

Rémisztő találkozásban lehet része Szolnokon, a Hild téren áthaladóknak. Hatalmas darazsak röppenhetnek el ugyanis mellettünk. Persze akik nincsenek jó viszonyban a rovarokkal, azoknak sem kell kétségbe esni, ha ezek a teremtmények a közelükben repkednek.

Kovács Berta

A Hild téren a harangláb szomszédságában körül kerítettek egy kis területet, ahol régebben egy fa állt. A fémrácson kihelyezett feliratból kiderül, hogy itt védett óriás tőrösdarazsak tanyáznak.

Tőrösdarazsak a Hild téren
Fotó: Kovács Berta

A területet az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ munkatársai kerítették körül.

– A rendezvények idején nagy volt a téren a jövés-menés, a gépjárművek is belehajtottak a mélyedésbe, ezért lett körülkerítve a terület, hiszen egy védett rovarról van szó, amit óvni kell – mondta Molnár Lajos Milán, az intézmény ügyvezető igazgatója.

– Két-három évvel ezelőtt kiszáradt az itt álló fa, a tuskója viszont itt maradt a földben, az vonzza a darazsakat – nyilatkozta megkeresésünkre Pálinkás Csaba, az Agóra természetbarát közművelődési szakembere, aki egyébként a Magyar Madártani Egyesület helyi elnöki tisztségét is ellátja. – A tőrösdarázs a farontó bogarak pajorját keresi, például a cserebogárét, ezekbe rakja ugyanis a petéit, a filmbéli „alien” módjára. Így nem olyan ritka eset, hogy a városi környezetben is előfordulnak ezek a rovarok.

Mint mondta, sokan összetévesztik őket a veszélyt érezve könnyen támadásba lendülő lódarázzsal és megijednek, már csak a nem épp bizalomgerjesztő méretük miatt is, pedig a tőrösdarazsak nem veszélyesek. 

Viszont nagyon hasznos teremtmények, mivel szaporodási módjukból kifolyólag szabályozzák a farontó bogarak létszámát. Gyakran előfordul azonban, hogy mivel nem ismerik fel a fajt, a kertekben mérgezéssel próbálnak védekezni ellenük.

Magyarországon egyébként hat, a tőrösdarazsak családjába tartozó faj él. Szolnok környékén két fajuk fordul elő, a sötétszárnyú tőrösdarázs és az óriás tőrösdarázs, a Hild téren ez utóbbiak egyedeit látjuk röpködni. Jól megtermett példányok, de könnyű felismerni őket: a „megszokott” sárga-fekete csíkozással ellentétben a tőrösdarazsak potrohán négy jól látható élénk citromsárga folt virít. Testhosszuk 4-5 centiméter, míg szárnyfesztávolságuk a 6-7 centimétert is elérheti.

Elsősorban a fákkal tarkított virágos réteket kedveli, de az utóbbi években a városi kertekben, parkokban is mind gyakrabban felbukkan. Májustól szeptemberig Szolnokon is összefuthatunk példányaival.

Hazánkban védettséget élveznek. A darazsak bolygatása és irtása jogszabályba ütközik! Egyedenkénti természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ is vigyázza zavartalan szaporodásukat, környezettudatos szemléletről adva tanúbizonyságot. A járókelők pedig a város központi, lekövezett részén is megcsodálhatják ezeket az egyébként látványos és impozáns rovarokat.

– A természet utat tör magának – jegyezte meg Pálinkás Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában