Fontos a megelőzés!

2024.05.30. 16:00

A szűrővizsgálatok jelentőségére hívták fel a figyelmet a szolnoki rákellenes fórumon – galériával

Rákellenes fórummal és különböző egészségügyi előadásokkal hívták fel a figyelmet a megelőzés fontosságára csütörtökön a szolnoki városházán.

Köllő Judit

Rákellenes fórumot szervezett csütörtök délelőtt a Magyar Rákellenes Liga Írisz Szolnoki Alapszervezet a városháza házasságkötő termében. A szakmai eseményen felhívták rá a figyelmet, hogy a gyakori daganatos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető lenne, ha jobban odafigyelnénk a megelőzésre és az egészségesebb életmódra, emellett a szűrővizsgálatok fontosságát is hangsúlyozták.

Szűrővizsgálat,
A szűrővizsgálatok fontosságára és az egészséges életmódra hívták fel a figyelmet Szolnokon
Fotó: Mészáros János

A fontos témát feszegető rendezvényen Szalay Ferenc polgármester és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket.

Ha időben észleljük, nagyobb eséllyel kezelhető a rák

– Ha körbe nézek, szomorúan veszem észre, hogy körülbelül négyen vagyunk férfiak a teremben – kezdte Szalay Ferenc. – Szolnokon számos olyan szűrővizsgálat van, melyen több tízezren jelennek meg. Ennek a számnak a kilencven százalékát a hölgyek teszik ki. Bár már nagyon sokszor említettünk, hogy mennyire fontos ez a téma, szeretném felhívni az urak figyelmét is, hogy menjenek el minél több szűrővizsgálatra, hiszen az időben észlelt probléma nagyobb eséllyel kezelhető.

Dr. Kállai Mária országgyűlési azt emelte ki beszédében, nélkülözhetetlen az, hogy minél több emberben tudatosuljon, mennyire fontosak a szűrővizsgálatok. Beszédében arra is kitért, hogy a megelőzésben hatalmas szerepe van Magyar Rákellenes Liga Írisz Szolnoki Alapszervezetének.

Legjobb, ha ki sem alakul... de mi történik, ha mégis?

Az esemény további részében különböző egészségközpontú előadásokkal készültek a jelenlévők számára. Az európai rákellenes kódexről mesélt előadásában Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, majd Blanár Ilona  egyetemi oktató, mentálhigiénés szakember „Legjobb ha ki sem alakul… de mi van, ha mégis?” című előadásával boncolgatta tovább a témát.

Vízkeleti-Hegedűs Judit, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője a szűrővizsgálatok jelentőségéről beszél a jelenlévőknek. Végezetül pedig a mozgás élettani hatásairól Nagy-Bana Zsanett mentálhigiénés és idősügyi szakember gondolatait hallgathatták meg a városházán szép számmal összegyűlt érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában