Szolnok

2024.05.07. 19:00

Ilyet még nem láttunk: talpig kunban tartottak divatbemutatót a redemptiós ünnepségen – videóval

Mi ma a kun módi? Ez is kiderült a keddi redemptiós ünnepi ülésen.

Rózsa Róbert

Láttak-e már kunhímzésbe bújt nagykun asszonyokat a – képzeletbeli – kifutón vonulni? Kedden ez is megtörtént, ugyanis egy különleges betétműsorral színesítették az aznap Szolnokon megtartott redemptiós ünnepi ülést: divatbemutatót tartottak.

divatbemutató, redemptio
Így gondoltuk újra kunul címmel tartottak divatbemutatót Szolnokon, a redemptiós megemlékezésen
Fotó: Nagy Balázs

A mustrán azokat a ruhadarabokat vonultatták fel, amelyeket Bán Andrea etnográfus és Tankó Judit ruhatervező álmodtak meg még 2017-ben, és amelyeket már láthatott a közönség 2023-ban, Kisújszálláson.

Elhangzott: a kollekcióval olyan termékeket akartak alkotni, amelyekkel széles körben megismertethetik a Nagykunság értékeit. Szeretnék bemutatni, hogy a kunhímzés felveszi a versenyt a hazánkban jobban ismert hímzésekkel, például a kalocsai és matyó hímzéssel.

divatbemutató, redemptio
Színes ruhákat, látványos darabokat vonultattak fel a kunhímzéses divatbemutatón
Fotó: Nagy Balázs

A keddi divatbemutatón a kollekció egy részét villantották fel, amelyben azért a könnyebb, nyári viseletektől a téli öltözékekig terjedően kaphattak ízelítőt a részvevők a kun divat mibenlétéről. A ruhákat egytől egyig nagykunsági nők viselték. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában