Megmelékezés

2024.05.11. 17:00

Speciális bélyeget és díszborítékot mutatott be a Magyar Posta Zrt. alelnöke Karcagon - galériával

Pénteken emlékezett meg a város katonahős szülöttéről, Fabriczy Kováts Mihály huszárezredesről születésének 300. évfordulója alkalmából a Karcagi Kováts Mihály Általános Iskolánál.

Daróczi Erzsébet

Ünnepi beszédében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy a huszár „egy nagyszerűen rögtönző szélvész”; gyorsan lovagoló, de főleg ugyanilyen gyorsan gondolkodó, minden helyzetből önmagát kivágni képes katona.

bélyeg,fabriczy kováts mihály,évfordulo
Balról: Szepesi Tibor, Hegmanné Nemes Sára a Magyra Posta Zrt. alelnöke és dr. Fazekas Sándor
Fotó: Daróczi Erzsébet

 – Ilyenek vagyunk mi, kun magyarok, magyar kunok. A magyar huszár lelke ma is él, itt él a katonai pályát választó magyar fiatalokban – fogalmazott a tárcavezető, rámutatva a Szentannai középiskola kadét hallgatóira. – „Non alius regit" – nem más kormányoz, volt ez ráírva a zászlóra, amely alatt a karcagi huszár harcolt. Ne más kormányozzon, én így fordítom ezt, a mondás aktualitását nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Szalay–Bobrovniczky Kristóf felidézte Fabriczy Kováts Mihály életét, aki 16 évesen állt huszárnak, s több nemzet haderejében szolgált. Így a francia hadseregben, aztán legnagyobb ellenfelénél, Nagy Frigyesnél, de mindig magyar ruhában és magyar huszárok között, majd elment Amerikába a szabadságért harcolni, lengyel barátjával, Pulaski gróffal, s ott halt hősi halált is, sorolta a miniszter, aki szerint Orbán Balázs Huszárvágás című könyve talán soha nem volt ilyen aktuális, mint ma, ahogy az Európai parlamenti választás fis kiemelkedő jelentőségű.

Szepesi Tibor, Karcag polgármestere arról beszélt, hogy Fabriczy Kováts Mihály a szabadság utáni vágyat, az azért való küzdeni akarást már gyermekkorától megtapasztalta.

– Karcagnak, a Nagykunság központjának története a XIII. századig nyúlik vissza, őseink az ázsiai törökség Kipcsak ágából származnak. Magyarországi letelepedésük után keresztény hitre tértek, magyarrá váltak, de kiváltságos népként fegyverrel szolgálták a királyokat. Küzdöttek, hogy megőrizhessük magyarságunkat, szabadságunkat, mert tudták, hogy a függetlenségünknek nem lehet ára, annak értéke van. Mi, a kunok leszármazottjai évszázadok óta őrizzük szokásainkat, büszkék vagyunk múltunkra, elődeinkre. Ilyen Fabriczy Kováts Mihály is, a közhuszárból ezredes parancsnokká előlépő katona, akinek neve egybeforrt az Egyesült Államok függetlenségi harcaival. Városunkban is több szervezet méltón őrzi, ápolja, élteti emlékét, ahogy ezt tesszük ma is – mondta a városvezető.

Az ünnepi műsorban közreműködtek a Karcagi Kováts Mihály Általános Iskola tanulói, valamint a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár néptáncosai, majd az iskola falán lévő Fabriczy Kováts Mihály domborműnél koszorúzást tartottak a résztvevők. A Kováts Mihály Huszárbandérium huszárjainak felvezetésével az emlékezők átvonultak a városházára, ahol dr. Pintér Zoltán Árpád, a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület elnöke méltatta a huszárezredes életét, majd ünnepélyes keretek között együttműködési keret megállapodást írt alá dr. Végh Sándorral, a Kossuth Foundation elnökével. 

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy Kováts Mihály születésének 300. évfordulóján egy jeles pillanatnak lehetünk a részesei. 

– Az emlékezés egyik formája amikor konferenciákat, előadásokat tartunk, könyvek jelennek meg, rendezvények vannak, de legemlékezetesebbé az teszi a Kováts 300-at, hogy egy bélyeg jelent meg róla, ami el tud jutni messzi tájakra, távoli országokba is. Meggyőződésem, hogy ha megnézzük Amerikában ki a legismertebb magyar, biztos, hogy a Nobel-díjasaink mellett a karcagi huszárezredes ott lenne az élmezőnyben – mondta  képviselő, aki szerint Fabriczy Kováts Mihály a város büszkesége.

A „Kováts 300” évfordulóra pénteken megjelenő bélyeget és díszborítékot Hegmanné Nemes Sára, a Magyra Posta Zrt. alelnöke mutatta be, majd egy-egy példányt első napi pecséttel és kézjegyével látott el ő, Szepesi Tibor és dr. Fazekas Sándor. A rendezvény a Colonel de Kováts March című katonai induló ősbemutatójával zárult a Nagykun Honvéd Banda rézfúvós kvintettje előadásában, hangszerelte Plósz Csilla Margit, a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában