Statisztika

2024.05.31. 07:00

Rekordokat döntöttek a bringások a Tisza-tónál

A kiemelkedő számokhoz vélhetően a Húsvét és Pünkösd mellett a nemrég átadott Tiszaderzs és Tiszanána közötti hajók is nagyban hozzájárultak.

Köllő Judit

Az év első öt hónapjában rekordokat döntöttek a biciklisek a Tisza-tónál. A korai jó időnek köszönhetően január után februárban, és az azt követő hónapokban jóval megemelkedett a bringások száma a Tisza-tónál. Ezek az adatok márciusban, áprilisban és májusban ugrásszerűen megemelkedtek, melyről Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnökkel beszélgettünk.

kerékpár, Tisza-tó, rekord
Rekordszámú biciklizőt számláltak az elmúlt hónapokban a Tisza-tónál
Fotó: Nagy Balázs

– Az enyhe tél után hamar kialakult a Tisza-tó nyári vízszintje – emelte ki mondandójában a kiskörei szakaszmérnök. – A korai meleg időjárás azonnal a természetbe csábította a kétkerekűvel érkezőket, így a januári 106-os számlázást követően februárban 426-an tekerték körbe a Tisza-tavat. Mindez csak márciusban csúcsosodott ki, hiszen ebben a hónapban 2803-an, áprilisban 6593-an, májusban pedig közel 14 ezren tekerték körbe a tavat.

Március, április és május is rekord hónapnak számít a Tisza-tó életében

– 2008 óta mérjük a kerékpárosok számát Kiskörénél – folytatta tovább Fejes Lőrinc. – Abban az esztendőben egész évben összesen 6800 biciklist számláltunk, melynek adatai 2024 első öt hónapjában a három és félszeresére emelkedett. Úgy hiszem, hogy a korai jó idő mellett a Húsvét és Pünkösd, valamint a nemrégiben átadott Tiszaderzs és Tiszanána közötti hajók is nagyban hozzájárultak ezekhez az adatokhoz.

Immáron két szakaszra oszthatjuk a biciklitúránkat

– Immáron elmondhatjuk, hogy nem csak körbetekeréssel tervezhetjük a kerékpártúránkat a Tisza-tónál, ugyanis átszállási lehetőségre is adódik lehetőségünk. A Tiszaderzs és Tiszanána közötti szakaszon működő kishajókkal lehetőség adódik egy 25 és egy 42 kilométeres szakaszra bontani a biciklitúrát.

A kisgéphajók maximum 9 fő szállítására alkalmasak. A vízi járművek minden nap tíz és este hat között minimum 5 fővel indulnak, de igény szerint akár 1 fővel is elindítják azokat.

A kiskörei szakaszmérnök arra is felhívta figyelmünket, hogy a kerékpáros sorompók továbbra is zárva tartanak.

Május 1. és október vége között minden sorompó zárva tart a Tisza-tónál

– A sorompók elsődleges funkciója, hogy védjék a kerékpárosokat – taglalta tovább Fejes Lőrinc. – Május 1. és október vége között mind a kilenc sorompó zárva tart, ezeket csak horgászversenyekre nyitjuk ki. A horgászhelyek ettől függetlenül továbbra is megközelíthetők, viszont csak a biciklisek tudnak akadálytalanul közlekedni. A megnövekedett kerékpáros forgalom miatt pedig még fokozottabban figyelünk a biztonságra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában