Esélyteremtés

2024.05.29. 06:55

Felzárkózó Települések Program: hatalmas lehetőség előtt áll Csépa

Az ország 300 leghátrányosabb helyzetű települései közé tartozik Csépa. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a tiszazugi önkormányzattal egyeztettek a minap, felvázolták a megoldásra váró problémákat. A tervek szerint legkésőbb a jövő év végéig csatlakozhatnak a Felzárkózó Települések Programhoz.

Pakainé Pusztai Nóra

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai Pintér Csaba Gáborral, Csépa polgármesterével egyeztettek a művelődési házban a minap. Hamarosan a tiszazugi falu is bekerül a Felzárkózó Települések Programba.

Felzárkózó települések program
Pintér Csaba Gábor polgármester a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival egyeztetett a Felzárkózó Települések Programról
Forrás: Pintér Csaba Gábor közösségi oldala

 

Sajnos mi is a leghátrányosabb települések közé tartozunk. Elképesztő lehetőség ez a községünknek, a program a nehezebb sorsúak életminőségének javítását célozza

 – foglalta össze dióhéjban a falu első embere.

Mi is az a Felzárkózó Települések Program?

Kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Mint megtudtuk, egy hosszútávú, esélynövelő szociális programról van szó, melynek célja Magyarország 300 leghátrányosabb helyzetű településének felzárkóztatása.

– A programot a Magyar Kormány indította 2019-ben, az indulásakor 31 településen nyolc szervezet kezdte meg a munkát, 2023-ban már 178 helyszínen zajlott 29 megvalósító szervezet közreműködésével, és az évenkénti bővítéssel 2025-ben éri el a 300-as létszámot – ilyen nagyságrendű és méretű szociális programra ezen a téren korábban még nem volt példa Magyarországon, de európai viszonylatban is egyedülálló – tájékoztatott a lehetőségről Bőle Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa.

A Máltai jelenléte adja a módszer alapját

Az alkalmazott szociális munkamódszer alapját minden helyszínen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-ban Magyar Örökség díjjal elismert Jelenlét programja adja. Eredményességét több ízben bizonyította.

– Helyben felállított diagnózisok alapján születnek döntések arról, hogy a településen fennálló problémák milyen beavatkozást igényelnek. A programelemek széleskörűen fedik le a  mindennapokat, beleértve a várandósok kísérését, az iskolai tanulmányok segítését, a családok támogatását, a közösségi programokat, a rendszeres sport- és zeneoktatást, a gazdaságfejlesztést, a munkaszocializációt, az adósságkezelést, a lakhatási- és krízisbeavatkozásokat – sorolta, ám Csépára vonatkozó részletes információkat még nem árult el.

A tiszazugi nagyközséget a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján jelölték ki. A jelenlegi 178-as település létszám 2024-ben és 2025-ben két további csatlakozási körrel – mely egyikében szerepel Csépa is – bővül, és éri el jövő év végére a kormányhatározatban megjelölt 300-as létszámot.

Vármegyénk két településén is működik már a program

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenleg két településen, Tiszabőn és Tiszaburán működik a Felzárkózó Települések Program, mindkét helyszínen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megvalósításában. Bőle Tamás kommunikációs munkatárs úgy fogalmazott, Tiszabő és Tiszabura a program indulásakor, 2019-ben csatlakozott, és mindkét helyszínen átfogó szociális munka zajlik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában