Koszorúzás

2024.05.10. 21:44

Fabriczy Kováts Mihály huszárezredes születésnek 300. évfordulójára emlékeztek Karcagon – galériával

Igazán kalandos életút Fabriczy Kováts Mihályé, aki egy olyan karcagi világból indult, amely már a múlt ködébe vész, mégis, szabadságszeretete és egyénisége személyes teljesítményein keresztül itt van velünk.

Daróczi Erzsébet

Fabriczy Kováts Mihály huszárezredes születésének háromszázadik évfordulójára emlékeztek pénteken szülővárosában. A Kováts Mihály Huszárbandérium huszárjainak díszsorfala mellett a Kováts Mihály-emlékhelynél, a jeles huszár egykori szülőháza közelében zajlott a megemlékezés.

Fabriczy Kováts Mihály, koszorúzás, ünnepség
Fabriczy Kováts Mihály emlékművénél a város, a vármegye, az iskola, illetve a civil szervezetek vezetői is koszorúztak
Fotó: Daróczi Erzsébet

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, a Nagykun Közéleti Hagyományőrző Egyesület elnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy a háromszáz évvel ezelőtt született Fabriczy Kováts Mihály az egyik leghíresebb karcagi, az egyik leghíresebb magyar huszár és katona, akit talán Amerikában még jobban ismernek és több helyen tisztelnek, mint itt, Magyarországon.

Igazán kalandos életút az övé, egy olyan karcagi világból indult, amely már a múlt ködébe vész, mégis, szabadságszeretete és egyénisége személyes teljesítményein keresztül itt van velünk.

– Városunkban oktatási intézmény, baráti társaság, bandérium és egy választókerület ünnepli ma a huszárezredest – emelte ki beszédében Pánti Ildikó képviselő.

A pénteki ünnepségen a város, a vármegye, az iskola, valamint a civil szervezetek vezetői koszorúzást is tartottak az emlékműnél. Az ünnepség délután a Kováts Mihály iskola előtt folytatódott, majd a városházán ért véget, ahol méltatták a hős életútját, bemutatták a tiszteletére kiadott emlékbélyeget. Az eseményen elhangzott a Kováts Mihály tiszteletére írt induló is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában