Ünnepség

2024.05.08. 15:30

A legendás vívómester tiszteletére avattak emléktáblát Rákócziújfalun – galériával és videóval

Visszatért a vívás Rákócziújfaluba. Vitéz Platényi Mihàly honvéd vívómester emléktáblájának avató ünnepségét tartották szerdán a helyi Herman Ottó Általános Iskolában. A rendezvényt bemutatókkal színesítették.

Pakainé Pusztai Nóra

Több mint egy éve fogalmazódott meg a gondolat Rákócziújfaluban, hogy vitéz Platényi Mihály honvéd vívómester tiszteletére emléktáblát állítsanak. A mester a világháború után telepedett le a Szolnok környéki faluban.

Vitéz Platényi Mihály, koszorúzás, ünnepség, dr. Kállai Mária
A honvéd vívómester családtagjai Varga Józseffel, és dr. Kállai Máriával közösen leplezték le az  emléktáblát, amelyet aztán meg is koszorúztak
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Az ötletet tettek követték, a közösség és a szakma példamutató összefogásának eredményeként avató ünnepséget tartottak a helyi Herman Ottó Általános Iskolában szerdán. Varga József polgármester a rendezvényen elmondta, Marik Mihály az intézmény legendás igazgatója összefogott csapatával és megépítette a tornatermet, ami nemrégiben megszépült.

– Követtük a mintát és ismét összefogtunk, együtt megoldottuk azt, amit egyedül nem lehetett volna – foglalta össze az avatáshoz vezető útat.

Kiemelte, Békési Istvánnal, a szolnoki Magyar Szablyavívó Iskola vezetőjével több mint egy éve találkozott. Ő mesélt neki vitéz Platényi Mihályról, akkor döntöttek az emléktábla állításról.

– Jó volt a visszaemlékezéseket összegyűjteni, ahogy morzsáról morzsára állt össze a teljes kép. A történetekből kiderült, hogy Platényi Mihály nemcsak a vívásra tanított, hanem az emberségre, tisztességre, a becsületességre, az igazságosságra és a kitartásra is – mondta a településvezető.

Varga József hozzátette, szeptemberben megindul a vívás oktatása az intézményben, a vívás hazatér Rákócziújfaluba.  

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő a Szolnok környéki falu fejlesztéseiről szólt, kitért arra, hogy a közösség minden pályázati lehetőséget megragad. Az utóbbi években közel egymilliárd forint hasznosult.

– Rákócziújfalu igazi otthon. A település vezetése foglalkozik az emberekkel, közösségekkel, együtt élik meg a mindennapokat. Nem szabad elfelejteni azokat, akik kiemelkedőek, ők igazi példaképpé válhatnak – emelte ki.

Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke vitéz Platényi Mihály életéről és munkásságáról szólt. A honvéd vívómester családtagjai Varga Józseffel, és dr. Kállai Máriával közösen leplezték le a táblát. A mester emlékére kiadvány is készült, melyet a szolnoki vívó szakosztály és a szablyavívó iskola bemutatója után átvehettek a rendezvény résztvevői.

Korszerűsítik a tornatermet

Két éve megromlott a Rákócziújfalui Herman Ottó Általános Iskola tornatermének állapota és egy ideig nem is lehetett használni azt. Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő elmondta, 60 milliós forrásból újult meg a tornaterem, a munka nyáron a padozat korszerűsítésével folytatódik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában