Növényegészségügy

2024.04.25. 12:30

Fontos tanács a jászkunsági hobbikertészeknek: legyen útlevele az online rendelt virágnak!

Mire figyeljünk, ha nem kertészetben, hanem online vásárolunk virágot? Fogadjuk meg a hatóság tanácsait!

Rimóczi Ágnes

Itt a tavasz, elkezdődött a kertek, udvarok, teraszok virágosítása. Egyre gyakoribb, hogy a növényeket nem piacon, kertészetben, boltban, hanem online vásároljuk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, hogy az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, ez igazolja ugyanis, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt.

vetőmag
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

– A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését, illetve megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet – emeli ki a hatóság.

A vonatkozó előírások szerint internetes értékesítéskor – legyen szó akár webáruházról, közösségi felület piacteréről – mindig a szállításához előírt útlevéllel együtt kell megküldeni az ültetésre szánt növényt a vásárlónak. Ennek hiányában fennáll a veszélye, hogy az nem megbízható, növényegészségügyi szempontból kifogásolható helyről származik, elültetése pedig károsítók elterjedéséhez vezethet. 

– Kiemelten fontos tehát az ültetésre szánt növény megbízható forrásból történő vásárlása, amelynek kulcseleme a növényútlevél, hiszen szerepet játszik a nyomonkövethetőségben, valamint a termesztés folyamatának visszavezethetőségében – hangsúlyozza a Nébih. – Online vásárlás előtt érdemes rákérdezni az eladónál, hogy rendelkezik-e a növény útlevéllel, ha pedig szállításkor hiányzik a „csomagból”, bejelentést lehet tenni a Nébih zöldszámán (06-80/263-244) – javasolják.

Az előírás valamennyi ültetésre szánt növényre érvényes, a vetőmagok kivételével. Utóbbiak vásárlásakor más szempontokra kell figyelni: az tekinthető jó vetőmagnak, amelyik nagy százalékban kicsírázik. Azaz, ha végignézünk a szántóföldön vagy a kertben, nem látunk foghíjakat a sorokban. 

– Nem várhatunk el százszázalékos eredményt, de ha a magoknak jelentős része nem csírázik, akkor a vetőmag nem megfelelő minőségű – emeli ki a Nébih. Ugyanakkor hangsúlyozzák: a csírázóképességre a vetőmag tárolása, kezelése és a vetési technológia is komoly hatással van, ha valami nem csírázik, nem jelenti azt automatikusan, hogy a vetőmag a hibás.

A hatóság azt tanácsolja, hogy vetőmag vásárlásakor mindig őrizzük meg a bizonylatot és a csomagolást. Ha nem vagy nagyon rosszul csírázik a mag, érdemes bejelentést tenni a Nébih zöldszámán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában