2024.04.27. 20:39
Kiderült, ki nyűgözte le a Magyarország étele 2024 verseny zsűrijét Szolnokon – galériával
A Magyar Gasztronómia Napja rendezvény évről évre bővül. A tehetséges versenyzők nemcsak értékes nyereményeket, hanem hasznos tanácsokkal is gazdagabbak lettek a Tiszaligetben. A Debreceni Egyetem Szolnok Campusának aulájában tartották a megméretések eredményhirdetését szombat kora este.
A Szakma Ifjú Mestere versenyén 10 négyfős csapat szakács, cukrász, pincér és szakoktató mérettetett meg. A Magyarország Díszasztala pincérversenyen 5 csapat jutott a döntőbe. A Szamos Tányérdesszert Versenyen 8 cukrászcsapat versengett. A Magyarország étele 2024 címért pedig 14 kétfős csapat és 23 versenyző küzdött meg szombaton a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán.
Az intézmény aulájában a kora esti órákban tartották az eredményhirdetést.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára videóüzenetben köszöntötte a díjátadó résztvevőit.
A jó ételnek összetartó ereje van, családokat ültet egy asztalhoz, közösségeket kovácsol össze.
– Összegyűltünk, hogy elismerjük azokat a kollégákat, akik legmagasabb szinten képviselik a gasztronómia művészetét. Ez a verseny hosszú és izgalmas út, melynek végállomásán minden résztvevő a szívét és lelkét beleadta, hogy a legjobbat hozza ki magából – kezdte beszédét Molnár Karolina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.
Kitért a „Csak tiszta forrásból…” jelmondat jelentőségére is.
– Különösen fontos, hogy jó minőségű és hazai forrásból származó élelmiszerek mellett köteleződjünk el. A kormányzat számára stratégiai cél az ételminőség és -biztonság, az egészséges étkezés előremozdítása – foglalta össze.
Hozzátette: az étel készítése és fogyasztása is örömforrás. A konyha a szenvedély, hivatás és örökös tanulás helye, a verseny alkalmas egymás inspirálására.
– A mai nap annak a teljesítménynek az elismerése, amit évtizedek alatt Szolnok is lerakott a gasztronómia asztalára. A rendezvény hazaérkezett Szolnokra – mondta Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.
Elhangzott: a karcagi birkapörkölt, a tiszai halászlé, a szolnoki habos isler nemzeti értékek, melyek a hagyományokhoz kötődnek. Nemcsak a főzést, hanem a nemes versengést magukénak tekintik a jászkunságiak.
– Az idegenforgalom a vármegyénk egyik legfőbb kitörési lehetősége, emellett a térségünk a Kárpát-medence éléskamrája – hívta fel a figyelmet.
Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára elmondta, hisznek a szakemberképzésben, illetve a sikeres vállalkozókban.
– Fontos, hogy a vendéglátóiparban dolgozók kiváló szakemberekké váljanak. A kiválók a legkiválóbakkal versenyeznek, emellett tette le a voksát a kamara – fogalmazott.
A díjátadón Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület elnöke is szót kapott. Kiemelte, nagyon ritka, hogy egy versenyen a pincér, szakács, cukrász szakmák egy helyen vannak jelen. Ezeket össze kell kapcsolni az együttműködéshez.
– Desszertek kínálatát is meg szeretnénk reformálni, olyan ételekkel, amik az étteremben is elérhetők, hogy ne csak a gesztenyepüré és somlói galuska szerepeljen csak az étlapon. Nyissuk a szakácsok, cukrászok figyelmét, adjunk egymásnak ötletet! A gasztronómia akkor fejlődhet, ha bátrak vagyunk – foglalta össze a szombati verseny célját.
A Szamos Tányérdesszert Versenyt Kubinyi Dániel, a hollókői Castellum Hotel mestercukrásza, míg a Magyarország étele 2024 megméretést Kónya István és Maduda Dániel, a Kakukk étterem séfjei Erdőről mezőre fantázianevű ételével nyerték.
Magyarország étele 2024: eredményhirdetés
Fotók: Mészáros JánosA zsűri tapasztalait is meghallgathattuk
Szombaton a pincér, szakács, cukrász szakma legjobbjai mérték össze tudásukat a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán. A díjátadó előtt a Várhelyi Miklós, a zsűri igazgatója foglalta össze a nap tapasztalatait.
– Boldognak és megtisztelve érzem magam. A mai alkalommal fantasztikus ételeket láttunk, lenyűgözött az első benyomás, mikor belekóstoltunk rá kellett jönni, hogy finomak is. Különleges ízeket kaptunk, melyek olyakor meghökkentettek, olykor harmonizáltak. A színek, az ízek és a formák orgiáját tapasztaltuk – elemezte a kóstolt ételeket.
A versenyzőket személyesen értékelték és instruálták a nap folyamán a zsűri tagjai.