Lehetőség

2024.01.04. 06:55

Kiút a mélyszegénységből: hét burai család kezdhet új életet a felújított házakban

Beköltözhetett új otthonaiba az a hét mélyszegénységben élő burai család, akik a község négyes számú szegregátumát hagyhatták maguk mögött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjának hála. Farkas László polgármesterrel és az egyik családdal beszélgettünk arról, milyen érzés otthagyni a cigánytelepet, és új életet kezdeni.

Köllő Judit

Farkas László polgármester (balra) mellett Fehér Péter, Túró Csilla és gyermekeik. Ez a burai család már egy hónapja beköltözhetett új otthonába

Fotó: Nagy Balázs

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, az önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösen dolgozott azon, hogy elfogadható otthont teremtsen több mélyszegénységben élő családnak. A Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal Tisza­burán elnevezésű projekt keretében, négyszázmillió forintból felzárkóztatást és otthont biztosíthattak hét olyan családnak, amelynek tagjai nemrégiben még a település legrégebbi cigánytelepén éltek.

– A pályázat benyújtásakor ki kellett jelölnünk egy szegre­gátumot. A négyes számúra esett a választás, hiszen ez Tisza­bura legrégebbi cigánytelepe – részletezte hírportálunknak Farkas László polgármester. 

– Ezen a területen körülbelül száz ingatlan található, melyekben több százan élnek. A célunk az volt, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen, első körben tizenöt olyan családot válasszunk ki, melyek hajlandók a változásra. A megadott keretből nemcsak az ingatlanok vásárlására és annak felújítására költöttünk, hanem magára a programra is. 

A kiválasztás arra irányult, hogy olyan családokat találjunk, melynek tagjai a többéves mentorprogram során kitartóan és alázatosan dolgoztak. Jó eséllyel indultak azok, akik bármi jelét mutatták annak, hogy hosszú távon szeretnének kilépni az adott környezetből egy új élet reményében

– tette hozzá a településvezető.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladata volt a képzések szervezése, a mentorálás és a családsegítés, mely 2023 áprilisának végén lezárult.

Soltészné Imre Edina Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösségi koordinátora korábbi megkeresésünkre elmondta: több éven keresztül tartották a családokkal a kapcsolatot, és felmérték, hogy pontosan milyen egészségügyi, szociális és oktatási segítségre van szükségük.

– Sok más mellett megállapítottuk, hogy növelni kell a képzettségi szintjüket, ezért a projekt során az érintettek dajka-, betanított takarító és kiskerti növénytermesztő képzettséget is szerezhettek. Az elmúlt időszak arról tett tanúbizonyságot, hogy számos résztvevő motiválható volt a fejlődésre és a továbblépésre – tette hozzá.

Mint kiderült, a beköltözést követő első évben folyamatos lesz a kapcsolattartás a családok, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat között. A családok pár héttel ezelőtt foglalhatták el új otthonaikat. Az átlagosan száz négyzetméteres családi házakat teljesen felújították, ennek köszönhetően egy tiszta és kulturált közegben folytathatják további életüket az új lakók.

– A projekthez 2018-ban kellett leadni a terveket – folytatta a településvezető. – Eredetileg az volt a szándékunk, hogy építünk három ikerházat, azonban rájöttünk, hogy a megemelkedett anyagárak miatt ez nem kivitelezhető. A későbbi ötletünk szerint, amit hál’ istennek sikerült is megvalósítani, felvásároltunk a központban található hét felújítandó családi házat. Ezek átlagosan száz négyzetméteresek. Eredetileg komplett renoválást terveztünk, azonban a szűkös keret miatt úgy döntöttünk, a legfontosabb az, hogy a belső munkálatokat elvégezzük. Így komplett festést, burkolást, nyílászárócserét és a fürdőszobák teljes körű felújítását, illetve bútorok beszerzését sikerült megvalósítanunk – sorolta Farkas László.

A generációkon átívelő rossz körülmények, a mélyülő hátrányok felszámolását integrált módon, a helyi közösségek, civil szervezetek, valamint jogi és egyházi személyek segítségével végzik a településen. 

A telepprogram azon mélyszegénységben élő családoknak nyújt kitörési lehetőséget, melyek felzárkózását leginkább lakhatási körülményeik akadályozták eddig.

Ottjártunkkor ellátogattunk az egyik családhoz is, a szülők hat gyermekkel közösen élnek új otthonukban.

– Nagy lehetőséget kaptunk az önkormányzattól és a szeretetszolgálattól – kezdte hálával a hangjában Túró Csilla és férje, Fehér Péter. – Ezekben a nehéz időkben hatalmas előrelépés számunkra, hogy ilyen szép otthonban élhetünk, hogy gyermekeink a megfelelő helyen növekedhetnek. Szeretnénk folytatni a programot is, és bízunk abban, hogy sokáig élhetünk majd ebben a szép otthonban – tette hozzá az asszony.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában