Jubileumok

2023.11.27. 17:30

Közel hatszáz gyermeket fejlesztenek a születésnapját ünneplő kisúji intézményben – galériával

Születésnapjait – az iskola 95, a tagintézmény 50, a szakiskola 30 éves – ünnepelte a minap a Vigadóban a Kádas György EGYMI. A diá­kok és pedagógusok műsora után Tatár Zoltán alpolgármester az önkormányzat nevében gratulált a jubileumhoz.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Mint elhangzott, az iskolai oktatás mára egyre színvonalasabb lett a fejlesztéseknek, korszerűbb eszközök vásárlásának köszönhetően. Az ott dolgozó, szakmailag jól felkészült pedagógusok, terápiás munkatársak szívügyüknek tekintik a sajátos nevelési igényű tanulókkal való foglalkozást. Eredményeik is igazolják az itt folyó magas szintű képzést, amelyhez gratulált az alpolgármester.

– A jubileum arra kötelez, hogy visszaemlékezzünk és számba vegyük az eltelt esztendők emlékeit, tapasztalatait, azokat a megteremtett értékeket, hagyományokat, melyek megformálták gyógypedagógiai intézményünk arculatát és azokat az embereket, akik munkájukkal hozzájárultak az intézmény jelenben képviselt értékeinek megalapozásához. Az első és legjelentősebb személyiség Kádas György gyógypedagógus, akinek nevéhez intézményünk 1928-as alapítása fűződik – kezdte visszaemlékezését Tatár Jánosné igazgatónő, aki részletesen beszámolt a kisújszállási iskola alapítása óta eltelt évtizedekről, külön méltatta az egykori igazgatókat is.

Szólt azokról az újításokról, melyek megalapozták a mai gyógypedagógiai nevelő-­oktató munkát.

– 1987-ben, a vármegyében elsőként itt indult gyógypedagógiai óvoda, 1991-ben készségfejlesztő speciális szakiskolai csoport, majd gazdasszonyképző speciális szakiskolai osztály – sorolta az igazgató. Az 1972/73 tanév a karcagi iskola életében is emlékezetes, ekkor kezdődött az új kisegítő iskola építése, majd a tanítás Hetényi Kornél igazgató vezetésével. 1980-ban felépült a tornaterem, amely a színvonalas testnevelés, testedzés megvalósításához járult hozzá.

2007-ben jött létre a Kádas György Iskola egységes gyógypedagógiai módszertani intézményegysége, az EGYMI. Ekkor vonták össze a karcagi és a kisújszállási iskolát, idén szeptembertől a törökszentmiklósi Bacsó Béla utca 2/A szám alatti intézményegység is ide tartozik. A három városban összesen 587 sajátos nevelési igényű gyermeket fejlesztenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában