2023.10.29. 19:55
Új tagot is avatott a lovagrend a szolnoki vacsoraesten
A mesterek mellett szakácstanulók is kivették részüket a minapi Auguste Escoffier vacsoraest menüsorának elkészítéséből. A hagyományos szolnoki eseményen új taggal bővült a francia séf nevét viselő lovagrend társasága.
A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szakács tanulói is lelkesen közreműködtek a munkában
Fotó: Mészáros János
Izgalmas ízek, szemet gyönyörködtető ételek, a francia konyha ínyencségei kerültek az asztalokra az Auguste Escoffier vacsoraesten Szolnokon, a Garden Hotelben. A jótékonysági eseménnyel a világ gasztrokulturájának meghatározó személyiségének emléke előtt tisztelegtek. Auguste Escoffier a séfek és az ínyencek körében igazi legendás alakká vált. A 177 éve született séf nem úgy tekintett a konyhakultúrára, hogy az ételek csak éhséget elégítsenek ki, hanem a főzést, de a tálalást is magas művészi fokra emelte.
– Akit valamennyire is érdekel a gasztronómia, az tudja, hogy nemcsak a finom ételek, a konyhatechnológiai eljárások vagy éppen az alapanyagok miatt olyan izgalmas ez a téma, hanem a rengeteg történelmi-kulturális értéke miatt is – emelte ki a minapi díszvacsorán Bali István, akinek nevéhez fűződik az Auguste Escoffier Lovagrend szolnoki szervezetének megalapítása.
Mint megtudtuk: anno a szolnoki Nádas Étterem volt az emlékezetes esemény helyszíne. Így teljesen természetes, hogy a nyolcadik alkalommal megrendezett vacsoraest résztvevői megemlékeztek a mindenki által ismert és szeretett szolnoki vendéglátós szakemberről, a napokban elhunyt Nádas Mihályról.
Az est főszereplője ezúttal is a több fogásos menüsor volt.
– Az ízek kavalkádjában bővelkedő ételsort a rend újonnan felavatott tagja, Adamek Balázs székesfehérvári mesterszakács állította össze és koordinálta Vomberg Frigyes, a „Séfek séfe” gasztroműsor zsűritagjának vezetésével. Természetesen komoly részt vállaltak a lovagrend és a Garden Hotel szakácsai, és nagy örömünkre a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szakács tanulói is lelkesen közreműködtek a munkában. A fiatalok próbálták ellesni a szakácsmesterség fortélyait – részletezte Bali István.
A vacsoraest résztevőit levélben köszöntött Pierre-Alain Favre, a legnagyobb gasztronómiai világszervezet európai elnöke. Az est kitűnő hangulatához a szolnoki testvérpár, Ábel Szilvia és Ábel Viktor is hozzájárult francia sanzonokkal.
Escoffier vacsoraest Szolnokon
Fotók: Mészáros János