Egészséges életmód

2023.10.08. 16:30

Több százan értek célba az ötödik Maróti István futófesztiválon Jászfényszarun

A város legendás hosszútávfutójára emlékeztek szombaton.

Illés Anita

Több korcsoportban, különböző távon mérették meg magukat a futók a V. Maróti István futófesztiválon Jászfényszarun

Forrás: AFP/HANS LUCAS

Fotó: Pesti József

„Célom a részvétel és önmagam legyőzése” – vallotta Maróti István (1936-2017) Jászfényszaru sokszoros maratonistája, aki sportszerető életmódjával, küzdőszellemével, kitartásával példaképül állhat a fiatalabb nemzedékek számára. A legendás sportoló emlékére szombaton immár ötödik alkalommal szerveztek futófesztivált a városban. A kora délutáni órákban lelkes futókkal telt meg a Szentcsalád tér, közel hétszázan neveztek, hogy teljesítsék a kitűzött távot. 

A versenyzőket motiválva a rendezvényt Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester nyitotta meg, köszöntötte Maróti István családját is. A szervezők felhívták a figyelmet az egészséges életmód egyik alappillérére, a rendszeres testmozgásra. Szeretnék minél több fiatalban elültetni a rendszeres futás iránti igényt, melynek fontos szerepe van a szív és érrendszeri, valamint a pszichés betegségek megelőzésében. 

A futók ebben az évben is több korcsoportban, különböző versenytávon mérették meg magukat. A legidősebb versenyző 85 évesen teljesítette a kihívást. Minden korcsoportban éremmel jutalmazták az első három helyezettet. A Fényszaruiak Baráti Egyesülete és Dr. Palla Gábor különdíjat (25-25 ezer forintot) ajánlott fel a leghosszabb távot teljesítő, legidősebb jászfényszarui női és férfi futónak. Este a bulihangulatról Kiss Kevin énekes, a 2022-es X-Faktor második helyezettje gondoskodott.

Százkétszer teljesítette a maratont

Maróti István 1948-ban, az Országos Úttörő Mezei Futóversenyen második helyezést ért el. Első félmaratonját 1977-ben futotta le. 1983-2012. között 102 alkalommal teljesítette a maratoni távot. Huszonegyszer vett részt a Vienna City Marathonon, futott a berlini fal lebontását követő versenyen is. Imádta a futballt is, 1953-1944. között tagja volt a második jászfényszarui aranycsapatnak. Hobbi szinten teniszezett, mindennapi testedzésként túrakerékpározott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában