2023.10.09. 06:55
Idén szüretelték először a különleges szőlőfajtát a Tiszazugban
Ismét nem örülhettek felhőtlenül a szőlészek a Tiszazugban. Míg tavaly az aszály, addig idén az eső miatt könnyen szaporodó gombák voltak a termés legnagyobb ellenségei. Alacsonyabb cukorfokkal szüretelték a szőlőt, mint tavaly, ám ezzel együtt is hasonló minőségű borokra számít Barcza Gábor, a tiszaföldvári Barcza Kézműves Borászat vezetője. A szakember azt is elmondta, hogy idén először szüreteltek egy különleges szőlőfajtát.
A család apraja nagyja kivette a részét a szüretből Barczáék szőlőjében
Forrás: Beküldött fotó
Bár a szokottnál később kezdték, a tiszazugi szőlészek többsége már végzett a szürettel.
– Sokkal nehezebb év volt az idei, mint a tavalyi. Akkor az aszállyal küzdöttünk, most a rengeteg eső miatt nem volt könnyű megvédeni a szőlőt. A gombák, így a lisztharmat vagy a peronoszpóra jobban szaporodott és napsütésből sem volt elég – vázolta a helyzetet Barcza Gábor, a tiszaföldvári Barcza Kézműves Borászat vezetője.
Augusztus második felében alacsonyabb cukorfoknál kezdték meg a szüretet, a napokban már végeztek is, a birtokukon a család apraja nagyja kivette a részét a munkából.
– Az utolsó fürtöket is leszedtük, mennyiségben kevesebb lett, mint a korábbi évben, minőségben a bor esetében még bizakodunk. Alacsonyabb alkoholfokra számítunk, de igyekszünk a tartályokban, hordókban kihozni a maximumot – emelte ki.
Az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres és a Turán került először a kosarakba, ládákba.
– A meleggel is harcoltunk, hajnalban szedtük és dolgoztuk fel, hogy megfelelő legyen a szőlő hőmérséklete – mondta.
Idén először szüretelhettek Malbecet a Tiszazugban, mely a környéken új fajtának számít.
Szekszárdról hoztuk a vesszőt, onnan szaporítottuk, láthatóan jól érzi magát a területünkön
– hangsúlyozta.
Ebből a piros szőlőből vörösbor készül, történetéhez két eredetmonda is kapcsolódik. Az egyik szerint francia, míg a másikban úgy fogalmaznak, hogy magyarok vitték Franciaországba. Amit biztosan lehet tudni, hogy az 1900-as évek elején népszerű volt, majd néhány évtizeddel később eltűnt a földekről hazánkban, jelenleg Szekszárdon és Villány környékén termesztenek belőle.
– Szeretjük a rég elfeledett fajtákat újrahonosítani. Harmadik éves most nálunk az ültetvény, ez volt az első szüret. A Malbec az elmúlt esztendőkben olyan mutatókat produkált, amik jók, nem kényes és nem is fogékony a különböző betegségekre, intenzíven növekszik, egészségesek a fürtök és szépek a bogyók, nem rohad, minden arra utal, hogy jó választás volt – tette hozzá.
A Piros Szlanka és Kékfrankos után a Cabernet Savignon, a Kadarka és a Kövidinka zárta a szüret sorát. A gyümölcsök erjednek, a tartályokban, hordókban folyamatosan fejtik, derítik és tisztítják a levet, amíg fogyaszthatóvá válik. Márton napkor már meg lehet kóstolni a borokat, a kései típusoknál is lehet következtetéseket levonni a minőségről. A szakember becslései alapján a tavalyihoz képest 20-30 százalékkal kevesebb bor készülhet.
Tálas László, a Tiszakürt-Tiszainoka Hegyközség hegybírója szerint az időjárás nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is hatással volt, nem tudott cukrosodni a szőlő.
– Gyors szüret volt, már be is fejeződtek a munkák, a területek feléről beérkezett adatok alapján a 350 hektár átlaga 76 mázsa – közölte a hegybíró. Úgy véli, lassan ez lesz az átlagos termésmennyiség, hosszú idő óta nagyon meleg a szeptember, ami nem kedvez a gyümölcsnek.
A gyümölcsök többségét elvitte a fagy
A birsalmának a hetekben lenne a szezonja, de a Tiszazugban alig termett, alig néhány szem árválkodott a fákon.
– A közeli nagyobb ültetvényekben is csak mutatóban van, a térségünkben minden gazdánál elvitte a fagy – magyarázta Barcza Gábor szőlész. Őszi- és kajszibarack egyáltalán nem termett.
– Szerényebb a szilva mennyisége is olyan 20 százalékkal, körtéből fele annyit tudtunk szedni, mint tavaly. Zömében a tavaszi fagyok miatt van ez, amik még virágzásban érték a fákat – fejtette ki a lehetséges okot.