Galériával

2023.07.05. 19:03

A Karcagi Zsidó Hitközség megemlékezést tartott

A Karcagi Zsidó Hitközség a minap az Izraelita temetőben majd a Zsinagógában tartott mártír-megemlékezést. Itt Csillag Barnabás, a Karcagi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a megjelent emlékezőket Molnárné Győri Erika óvodapedagógus hegedűjátéka után.

Daróczi Erzsébet

A jelenlévők mécseseket gyújtottak a 446 karcagi áldozatra emlékezve

Fotó: Daróczi Erzsébet

– 1944. június 18-án a karcagi gettó lakosságát átvitték a szolnoki cukorgyárba és nem sokkal később bevagonírozták. A holokauszt során 778 karcagi zsidóból 446 karcagi testvérünket gyilkoltak meg – mondta a hitközség elnöke, majd mécsest gyújtottak a jelenlévők a 6 millió áldozat emlékére. 

Az elsőt Ehrenfeld Sándorné Zsuzsa néni, Karcag nemrég elhunyt legidősebb holokauszt túlélője emlékére lánya, Elek Ágnes gyújtotta meg, a másodikat Hubai Imre vármegyei elnök, a harmadik mécsest Szepesi Tibor polgármester, őt Nt. Koncz Tibor református esperes, majd Szabó Tibor, a Hit Gyülekezete karcagi elnök-lelkésze követte. Az utolsó, hatodik mécsest több mint húsz éve már, hogy Deutsch László főrabbi gyújtja meg, ahogy tette most is. 

A gyászszertartáson közreműködött Szilágyi Gábor kántor. Az áldozatokról megemlékezett Szepesi Tibor, Hubai Imre és Csillag Barnabás, majd a Zsinagóga előcsarnokában a Kádis elmondása után a jelenlévők mécseseket gyújtottak a 446 karcagi áldozatra emlékezve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában