Tiszaörs

2023.05.20. 15:00

Török Tünde életének meghatározó részét jelenti az irodalom

Különféle irodalmi alkotásokat kelt életre Török Tünde, kiváló hangját és egyedi előadói képességét talán csak szenvedélyessége szárnyalja túl. Szavalataival, előadásmódjával sokak figyelmét felkeltette, irodalmárok is gyakran kérik fel az alkotásaik előadására.

Ujvári László

Török Tünde számára az internet hozta meg az áttörést

Fotó: Ujvári László

Számos rendezvény, kulturális program szereplője a nyugalmazott pedagógus, aki az interneten is egyre nagyobb közönséget szólít meg a tevékenységével. 

– Sokféle jelzővel illettek már, de a művész megnevezéstől inkább tartózkodnék. Azt szoktam mondani, hogy egy műkedvelő, amatőr előadó vagyok – adott választ a feltett kérdésre Török Tünde. 

– Az irodalom mindig is vonzott, legyen szó prózáról vagy versről. Olyat pótol nekem ez a tevékenység, amit nem tudok megkapni másként. Hangzóvá teszem a leírt dolgokat, és közzéteszem. Ha már egy embernek tetszett, akkor megérte – vélekedett az előadó, aki a maga módján szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a kortárs irodalom minél szélesebb körben eljusson a közönséghez, az érdeklődő hallgatósághoz. 

Szereti a balladákat, az érzelmes és elgondolkodtató alkotásokat. Elmondása szerint nem kizárólag a lájkok érdeklik, bár tudja, hogy manapság az embereket ez mozgatja meg elsősorban, ez az érték mértékegysége. Szerencsére azonban mindig van egy kisebb, jól látható közönség, amely érdeklődik az irodalom iránt. 

Kérdésre azt is elmondta, hogy miként választja ki az általa előadott alkotásokat. 

– Fontos az első találkozás a szöveggel, hogy megérintsem. Nagy bátorság kellene ahhoz, hogy kijelentsem valamiről, hogy nem odavaló. Nem akarok ítéletet hozni, én nem ezt a zászlót lengetem – húzta alá Tünde. 

Bár 2013-ban költözött vissza Tiszaörsre, és egyre több alkalommal vállalt szereplést, számára mégis az internet hozta meg az áttörést. 

No meg a rendelkezésre álló szabadidő, hiszen 2019-ben lett nyugdíjas, ekkoriban jelentek meg az első általa előadott versek a világhálón. 

– Negyven évig tanítottam, az aktív éveimet Kunhegyesen töltöttem. Mindig az életem része volt, hogy segítek, ahol tudok. Most így támogatom, segítem a szerzőket abban, hogy a műveik eljussanak a közönséghez – mondta. 

– Ha megtetszik egy alkotás, felveszem, majd megmutatom az írójának. Ha tetszik, akkor marad, ha nem, akkor törlöm. Nem sajnálom az erre szánt időt – mosolygott, miközben a hangján érződött: örömét leli abban, amit csinál. 

Török Tünde a közelmúltban két határon túli könyvbemutatón is részt vetett
Fotó: Ujvári László

Nem ritkán előfordul, hogy maguk az irodalmárok keresik és kérik fel Tündét, előszeretettel ajánlják neki saját verseiket. Örömmel tesz eleget az ilyen felkéréseknek, gyakran könyvbemutatókra is elhívják. 

Gyerekkorára vezethető vissza az irodalom melletti elköteleződése, többször közreműködött különféle programokon. Bana Lajosné Zsuzsa néni figyelt fel rá, bátorította és tanította. 

– Tiszafüreden születtem, de tősgyökeres tiszaörsi vagyok. Egyke voltam, édesanyámat korán elveszítettem, szerepét a nagymamám vette át. A középiskolát már Kunhegyesen végeztem, a főiskolát pedig Jászberényben mint orosz–népművelés szakos pedagógus – sorolta. 

Nagyon sok időt tölt unokájával

Hat- és tízéves kor közötti gyerekeket tanított. A pályáját Fegyverneken kezdte, majd harminchárom évet a Kossuth iskolában tanított Kunhegyesen, annak megszűnése után pedig nyugdíjazásáig a szintén kunhegyesi Dózsában dolgozott. Közben 1984-ben anya lett, lánya 2012-ben unokával ajándékozta meg.

– Tanítottam 1979 és 2019 között, majd nyugdíj mellett még három évig visszajártam oktatni a gyerekeket. Ez volt az első tanév, hogy végleg ott hagytam az iskolát. Igazi nagymama lettem, annyi időt töltök az unokámmal, amennyit csak tudok – jegyezte meg hírportálunk érdeklődésére Török Tünde.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában