Galériával

2023.02.20. 07:49

Jöhet a tavasz: elégették Jancsit, a kiszebábot Jászárokszálláson

Közös tánccal, énekléssel űzték el a telet és a gonosz erőket.

Illés Anita

Télűző mulatságot tartottak Jászárokszálláson

Fotó: Pesti József

A Petőfi Művelődési Ház immár második alkalommal szervezte meg vasárnap délután a farsang farka felvonulást és téltemető tűzgyújtást Jászárokszálláson. A kissé borongós, szeles időjárás sem szegte kedvét a résztvevőknek, sőt mindinkább fokozta a télűző hangulatot. A tavaszváró tömeg idén is az Apartmanház előtti téren gyülekezett a felvonuláshoz. Kicsik és nagyok a Rozmaring Népdalkör vezetésével látványos, télűző daloktól hangos menetben indultak el a piactérre, ahol a tűz körül körtánc és közös éneklés kíséretében elégették Jancsit, a kiszebábot. Ezzel nemcsak a telet temették, hanem az ártalmas, gonosz erőket is elűzték. 

Az eseményen a régi népszokásokat a helyi néptáncos gyerekek és az óvodások Kovács Zoltánné Lajos Krisztina pedagógus, népdalénekes és Szűcsné Urbán Mária táncpedagógus, a Viganó AMI igazgatója közreműködésével idézték fel. A vidám hangulatú télűző szertartás végén teával és pogácsával várták a felvonulókat.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában