Savanyítóüzem

2022.12.22. 11:25

Országszerte ismertté váltak a tiszabői termékek

Lekvár, savanyúság, szósz és lecsóalap is készül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszabői savanyítóüzemében, ahol jelenleg is teljes kapacitással dolgoznak a karácsonyi megrendeléseken. Az ízletes finomságokból a szeretetszolgálat budapesti üzletébe is szállítanak, de az egyik nagyáruház is nagy tételben rendelt a termékekből az ünnepekre.

Molnár-Révész Erika

Gőzerővel dolgoznak karácsony előtt a tiszabői savanyítóüzemben, sok a megrendelés. Fátyol Andrea (balra) és Mága Zoltánné az új címkéket ragasztják a lekvárosüvegekre

Fotó: Mészáros János

– Itt vagyunk hátul, éppen csomagolunk... – vezetett bennünket a savanyítóüzem végében álló műhelybe ottjártunkkor Viraszkó Anita üzemvezető. A raktárhelyiségben éppen lázasan zajlott a munka, a dolgozók egy karácsony előtti nagyobb megrendelést készítettek elő az egyik nagyáruháznak. A plafonig érő fémpolcokon színes üvegek sorakoztak, belsejükben a legkülönbözőbb fajta finomságokkal, lekvárokkal, savanyúságokkal, szószokkal.

– Amit most készítünk, azok a bazsalikomszószok, csatnik és különböző lekvárok. Három vagy négy fajtát szállítunk ki jelenleg, és most négy megrendelésre készítjük elő a termékeket. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy elég közeli spektrumból, a környékbeli felzárkózó településekről tudjuk beszerezni az alapanyagokat, illetve a közeli tanyákról jutunk uborkához, és a lecsó hozzávalóihoz – sorolta az üzemvezető.

Mint elmondta, mivel jelenleg alacsony a létszám – mindössze négyen vannak – és sok a megrendelés, ezért most mindenkinek be kell szállnia a csomagolásba. Éppen ezért már október végén elkezdtek készülni a karácsonyi dömpingre. 

Van olyan időszak, amikor naponta háromszáznegyven üveg lekvárt is el tudnak készíteni, vegyesvágott savanyúságból pedig akár háromszázat is legyártanak.

A dolgozók büszkén mutatták meg az új dizájnt, vagyis, az üvegekre ragasztott feliratos címkéket. A most készített termékek már ebben a megújult köntösben kerülnek a Máltai Manufaktúra Nonprofit Zrt. budapesti boltjába, és a nagy üzletek polcaira.

A savanyítóüzem létrehozásához még 2018-ban vásárolt meg egy üresen álló családi házat a szeretetszolgálat, majd alakíttatta át az épületet. A termékekből befolyó összegből a felzárkózó településeken működő műhelyeket tartják fent, vagyis visszaforgatják a programba az értékteremtő munkából származó bevételt.

Megéri jól dolgozni Tiszabőn, sokszorosára emelkedhet a bér

A tiszabői savanyítóüzemben dolgozók korábban közfoglalkoztatottak voltak, akiket a Máltai Manufaktúra 2020 és 2021-ben vett át, alkalmazottként.

– Itt is megvan az a jól bevált motivációs gyakorlat, hogy közfoglalkoztatottként kezdtek, majd felvette őket a szeretetszolgálat, ahogy a többi intézményünkben is erre törekszünk. Így kialakul egy ranglétra, ami arra ösztönzi a lakosságot, hogy részt vegyen, és jól teljesítsen a különböző programokban. Ők, akik itt a savanyítóüzemben dolgoznak, a napi nyolc óráért már a garantált bérminimumot kapják – mondta Tasi Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának helyi vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában