Vírusok

2022.12.28. 13:55

Egyre több a beteg, országos átlag feletti számokat produkál a Jászkunság

Durva megfázás, köhögés, nátha – a Jászkunságban élőket sem kerülik el a légúti megbetegedések. Megyénkben az országos átlagnál több személynél jelennek meg az influenzaszerű tünetek.

P. Pusztai Nóra

Dr. Hoksári Lászlót is sokan keresik influenzaszerű megbetegedésekkel

Fotó: Mészáros János

Úgy tűnik, jelentősebb számú beteg jelentkezik légúti megbetegedés tüneteivel a háziorvosoknál, mint az ilyen időszakban megszokott.

– Durva megfázással, köhögéssel, nátha jeleivel többen is jelentkeztek már karácsony előtt is érkeztek a rendelőben, holott általában az ünnepek után sokasodik meg az esetszám – mondta hírportálunknak dr. Hoksári László szolnoki háziorvos.

A tapasztalatok szerint zömmel súlyosabb lefolyás nélkül átvészelik a betegek a tünetek okozta néhány nehezebb napot. A pihenés, lázcsillapítás és a bő folyadékfogyasztás mindenképpen segíthet.

– Ránézésre nem lehet megállapítani, hogy milyen vírusról van szó, ami a tüneteket okozza, de néhány influenzás megbetegedés már előfordult. Ahogy van koronavírus is, a betegek általában magukat tesztelik – tette hozzá.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ összegzett adatai is azt mutatják, hogy megyeszerte nő az influenzaszerű megbetegedések száma, de nem ritka az akut légúti fertőzés sem.

Ez utóbbi esetben míg egy héttel korábban Jász-Nagykun-Szolnok megyében 100 ezer lakosra alig több mint 2500 megbetegedés jutott, addig az elmúlt hét napban ez a szám 3000 fölé kúszott. A vírusok megoszlását a központ honlapján diagrammal ábrázolják, melyből egyértelműen látszik, hogy a pozitív minták jelentős részét a SARS-CoV-2, azaz a koronavírus okozza. Az NKK adatai szerint az akut légúti betegségben szenvedők több mint fele 14 év alatti gyermek, 22 százalékuk fiatal felnőtt, míg a 60 év felettiek aránya mindössze alig 9 százalék.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma is hétről hétre emelkedik, megyénk az országos átlag felett van. 

100 ezer lakosra jutó betegszám mintegy 400. A pozitív minták száma átlépte a járványküszöböt, míg tavaly ugyanebben az időszakban a számok tekintetében stagnálást figyelhettünk meg, addig idén jelentős az emelkedés. A járvány tetőzését a következő esztendő tizenkettedik hetére becsülik.

Folyamatosan vizsgálják a mintákat

Az elmúlt héten összesen 103 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába – írják a központ honlapján.

Az orvosok által beküldött 87 minta közül 7-nél az influenza valamely variánsát, 22-nél a SARS-CoV-2 vírust, míg 5-nél az RSV kóroki szerepét igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az ötvenedik héten egy jelentés érkezett, egy Komárom-Esztergom megyei gimnáziumban jelentkeztek a tünetek. A megelőzésben fontos a gyakori kézmosás, a rendszeres szellőztetés és adott esetben akár a maszkviselés is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában