2022.12.31. 06:55
Gőzerővel készülnek a szilveszterre az éttermek és a szállodák
Hideg és meleg sültes tálak készülnek a megyebeli éttermekben szilveszterre. Bár az alapanyagárak jelentősen megnövekedtek, az utóbbi időszakban a megrendelések száma a tavalyihoz képest tíz százalékot esett vissza.
Garzsik Péter, a szolnoki Garden Hotel konyhafőnöke már korábban megkezdte a szilveszteri gálavacsora előkészületeit
Fotó: Mészáros János
A szolnoki Garden Hotelbe már pénteken megérkeztek a vendégek, akik általában két éjszakát maradnak szilveszterkor. Falusi János szállodavezető elmondta, a telítettség hatvanöt-hetven százalék, ami némiképp elmarad a tavalyitól.
– Előre gondolkodtunk, nyitottunk a város felé, a szilveszteri rendezvényünket meghirdettük, már december közepén teltházat jelentettünk, egy szabad szék sincs – emelte ki.
Este fél hétkor kezdődik a mulatság, svédasztalos vacsorával készülnek, éjfélkor pezsgővel és tombolával köszöntik az újévet. Az élőzenét retro diszkó váltja fel.
– A forgalom tekintetében tudjuk hozni az előző évet – tette hozzá a vezető.
A szolnoki Dreher étterem az alkalomhoz igazította a szombati menüsort, az év utoló napján lencselevest, bőrös malacsültet és tört burgonyát kínálnak.
– Felmérve az igényeket és a megnövekedett költségeket, nem térül meg a szilveszteri rendezvény, így idén nem szervezetünk – mondta Gaál Zoltán.
A Dreher étterem vezetőjének tapasztalatai szerint az emberek helyzete is igen bizonytalan, nem feltétlenül hangolódtak a szórakozásra. Korábban jellemző volt, hogy már november végén tudták, hol töltik a szilveszter, most viszont inkább kivártak. A sültes és a hidegtálakra viszont van kereslet.
– Évek óta bevált, változatos választékot biztosítunk. A tálakon van szárnyas, sajt, sertés, hal különféle módon elkészítve – részletezte.
A megrendelések számát tekintve még így is tíz százalék visszaesésről számolt be, mely mind a karácsonyt, mind a szilvesztert érintette.
Zárva tartanak, csak az előrendeléseket készítik el
A tiszaföldvári Spencer Bisztroban is a sültes tálak fogynak leginkább. Karácsonykor töltött káposzta és halászlé is szerepelt a kínálatban.
– Tavaly és idén is rengeteg megrendelésünk volt, a szilveszter kapcsán már más a tapasztalat – mondta Biacsi Annamária, az étterem vezetője. Hozzátette: olyan mintha az elmúlt öt évhez viszonyítva egyre kevesebben mennének el szórakozni, vagy tartanának bulit az otthonukban.
Ahogy szenteste napja, úgy a szilveszter is csak az előrendelésekről szól náluk.
– Bezárunk, hiszen nálunk is mindenkinek van családja, akit várnak haza. A bulikra pedig itt, Tiszaföldváron nem igen van igény – összegezte.