Jászkunság

2022.12.31. 06:55

Gőzerővel készülnek a szilveszterre az éttermek és a szállodák

Hideg és meleg sültes tálak készülnek a megyebeli éttermekben szilveszterre. Bár az alapanyagárak jelentősen megnövekedtek, az utóbbi időszakban a megrendelések száma a tavalyihoz képest tíz százalékot esett vissza.

Garzsik Péter, a szolnoki Garden Hotel konyhafőnöke már korábban megkezdte a szilveszteri gálavacsora előkészületeit

Fotó: Mészáros János

A szolnoki Garden Hotelbe már pénteken megérkeztek a vendégek, akik általában két éjszakát maradnak szilveszterkor. Falusi János szállodavezető elmondta, a telítettség hatvanöt-hetven százalék, ami némiképp elmarad a tavalyitól.

– Előre gondolkodtunk, nyitottunk a város felé, a szilveszteri rendezvényünket meghirdettük, már december közepén teltházat jelentettünk, egy szabad szék sincs – emelte ki.

Este fél hétkor kezdődik a mulatság, svédasztalos vacsorával készülnek, éjfélkor pezsgővel és tombolával köszöntik az újévet. Az élőzenét retro diszkó váltja fel.

– A forgalom tekintetében tudjuk hozni az előző évet – tette hozzá a vezető.

A szolnoki Dreher étterem az alkalomhoz igazította a szombati menüsort, az év utoló napján lencselevest, bőrös malacsültet és tört burgonyát kínálnak.

Csomor Zoltán (balra) és Nagy Dávid felszolgálók már az ünnepi asztalt is megterítették az esti rendezvényhez a szolnoki Garden Hotelben
Fotós: Mészáros János

– Felmérve az igényeket és a megnövekedett költségeket, nem térül meg a szilveszteri rendezvény, így idén nem szervezetünk – mondta Gaál Zoltán. 

A Dreher étterem vezetőjének tapasztalatai szerint az emberek helyzete is igen bizonytalan, nem feltétlenül hangolódtak a szórakozásra. Korábban jellemző volt, hogy már november végén tudták, hol töltik a szilveszter, most viszont inkább kivártak. A sültes és a hidegtálakra viszont van kereslet.

– Évek óta bevált, változatos választékot biztosítunk. A tálakon van szárnyas, sajt, sertés, hal különféle módon elkészítve – részletezte.

A megrendelések számát tekintve még így is tíz százalék visszaesésről számolt be, mely mind a karácsonyt, mind a szilvesztert érintette.

 

Zárva tartanak, csak az előrendeléseket készítik el

A tiszaföldvári Spencer Bisztroban is a sültes tálak fogynak leginkább. Karácsonykor töltött káposzta és halászlé is szerepelt a kínálatban.

– Tavaly és idén is rengeteg megrendelésünk volt, a szilveszter kapcsán már más a tapasztalat – mondta Biacsi Annamária, az étterem vezetője. Hozzátette: olyan mintha az elmúlt öt évhez viszonyítva egyre kevesebben mennének el szórakozni, vagy tartanának bulit az otthonukban.

Ahogy szenteste napja, úgy a szilveszter is csak az előrendelésekről szól náluk.

– Bezárunk, hiszen nálunk is mindenkinek van családja, akit várnak haza. A bulikra pedig itt, Tiszaföldváron nem igen van igény – összegezte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában