Szolnok

2022.12.27. 11:25

Bruce Lee mutatott irányt Békési István wingtsun mesternek

A wingtsun életfilozófiát és küzdősportot huszonnyolc éve gyakorló, illetve tanító Békési István Magyarországon ötödikként érte el a 6. mesterfokozatot. A szolnoki sihing egyes magyar és keleti harcművészetekben is jeleskedik, tudását pedig évtizedek óta megosztja tanítványaival.

Mészáros Géza

Máday Norbert 9. mesterfokozatú nagymester (balról) és a közelmúltban 6. mesterfokozatot elért Békési István

Forrás: Beküldött fotó

Sihing Békési István december 18-án Kecskeméten vehette át a 6. mesterfokozatról szóló adománylevelet sifu Máday Norbert nagymestertől (9. mesterfokozat), az egyik legrégebbi és legnagyobb magyarországi kungfuiskola alapítójától és vezetőjétől, a Kelet-európai Wingtsun Szövetség vezető instruktorától.

– Nagy megtiszteltetésnek érzem ezt a címet, noha a mesterfokozat-számok további elérése már nem volt a céljaim között – mondta a wingtsun kungfu-mester, akit manapság elsősorban tanítványainak fejlődése motivál.

– De honnan indult ez a pálya – kérdeztük erről is Békési Istvánt, aki jövő tavasszal a hatvanadik életévét tölti be.

– Az aktív mozgás, a versenyszerű sportolás nagyon fiatalon megtalált. Eleinte kajakoztam. Régi tárgyi emlékeim szerint talán nem is eredménytelenül. A későbbi pályám miatt azonban felettébb hasznos volt az a sok lapátolás, amely fizikai és mentális alapokkal szolgált a későbbi vállalásaimhoz. Még javában a kajakozás kötött le, mikor az utcát járva egy méretes plakátról váratlanul Bruce Lee ikonikusan félelmetes alakja állt velem szemben. Nem az ijedtség fogott el, hanem a csodálat. Lenyűgözött a belőle sugárzó erő és elszántság. 

A Bruce Lee-filmek is nagy hatással voltak rám. Noha akkor még nem tudtam, hogy a hongkongi származású legenda is eleinte a wingtsunot művelte, én 1995. február 28-án léptem át a harcművészeti iskola küszöbét, és ettől a naptól kezdtem el wingtsun kungfut tanulni Szolnokon.

– Sportágat váltott?

– Nem egészen. Megfért egymás mellett a vizes- és a szárazföldi sport. Az aktív kajakos pályafutásom befejezése után másfél évtizedig versenybíróként maradtam a sportágban, de már jócskán belemerültem a wingtsun világába. Olyannyira, hogy 2003-tól annak a Máday Norbertnek vagyok a személyes tanítványa, aki Leung Ting tanítványa. Akinek mestere az a Jip Man, aki Bruce Leenek oktatta a wingtsun kungfut. Hiszek abban, hogy van valami sorsszerűség az előbbi felsorolásban.

– És önnek mióta vannak tanítványai?

– Szajolban 2004-ben kezdtem a wingtsun kungfu oktatását és abban az évben átvettem a szolnoki iskola vezetését is. Majd pedig sifu Máday Norbert kinevezett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei iskolák vezetőjévé. Jelenleg Szolnokon oktatok gyermekeket és felnőtteket. Fontosnak tartom, hogy minél több embert megismertessek eme önvédelmi harcművészettel és ezen keresztül megszerettessem velük az egészséges mozgást. Ezidáig közel húsz mestert és oktatót neveltem ki, illetve több száz felnőttel és gyermekkel sajátíttattam el a filozófiát.

– A mesterfokozatokat hogyan szerezte meg?

– Fizikai, lelki és szellemi fejlődés útján. Gyakorlások és tanulások sokaságán keresztül. Én 2007-ben már a 4. mesterfokozatú vizsgát tettem le a hazánkba látogató kínai nagymesterek előtt, amely nemzetközileg elismert minősített oktatói szintet jelent. Ez egy angol és kínai diploma egyben. Minden egyes mesterfokozat elérése nagy megtiszteltetés egyébiránt. Számomra emlékezetes, hogy 2013 januárjában a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szemináriumon 5. mesterfokozatra léphettem előre. Az Egyesült Államok vezető mestere jelenleg ilyen fokozatban oktat. Ez is jól mutatja, hogy a wingtsun kungfu Magyarországon mennyire kiemelkedően magas szakmai színvonalon teljesít. 

Szolnok pedig a szakág egyik fellegvára, központja lett. Megyeszékhelyünkön 2005-től ismét szemináriumokat rendeznek, ez pedig a tanítványaink fejlődését szolgálja.

– A keleti harcművészet mellett a magyaros virtust is gyakorolja és gyakoroltatja…

– A régi magyar kardforgató művészettől eredeztethető a Magyar Szablyavívó Iskola létrehozása. Illetve ugyancsak Máday Norberttől, aki Pézsa Tibortól, az 1964-es tokiói olimpia egyéni kard bajnokától kapta örökül a magyar szablyavívás tradícióinak ápolását. Pézsa a kard Einsteinjének nevezett Borsody Lászlónak és utódjának, Szűts Jánosnak a tudásával lett ötkarikás aranyérmes. Máday ősi magyar harcművészetek iránti elkötelezettsége és gyűjtőszenvedélye vezetett odáig, hogy létrejött a két év óta a Hungarikumok közé is beválasztott Magyar Szablyavívó Iskola, illetve országszerte a helyi intézményei, ahol, és így van ez Szolnokon is, remekül megfér egymás társaságában a keleti és a hazai küzdő-, illetve vívósport-hagyományok ápolása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában