2022.11.27. 14:24
A falusi disznótorok hagyományát elevenítették fel Kőtelken
Egy hagyományos disznóvágás minden mozzanatát megismerhették azok, akik a kőteleki művelődési ház környékén jártak vasárnap.
Fotó: Kiss János
Koccintással köszöntötték egymást a disznótor résztvevői vasárnap a kora reggeli órákban. A kőteleki művelődési ház udvarán roma hagyományok szerint dolgoztak fel egy malacot, a rendezvényre a helybelieket is várták.
– Nagy volt az érdeklődés, már a héten sok felajánlás érkezett, legyen az házi pálinka, forralt bor vagy éppen savanyúság – mondta Suki Gézáné, a Kőteleki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Egy régi hagyományt folytattak ezzel, korábban ugyanis rendszeresek voltak az ilyen típusú programok a településen.
Disznóvágás Kőtelken
Fotók: Kiss JánosA sertés leszúrása után a böllérek szalmával perzselték az állatot, így reggelire már hagymást vért kínálhattak a szervezők. A finomságok csábító illata az egész környéket átjárta.
– Ahogy a fiúk megcsinálták a hurkát, elvittük a házakhoz, nekünk ugyanis csak egy kis sütőnk van, ott igen időigényes volna mindent megsütni – mondta Suki Gézáné.
A pecsenye is a házaknál sült, a tepertő viszont a helyszínen, a húsból pedig toros káposzta készült. A kész ételeket a helybeliek a a művelődési ház udvarán fogyaszthatták el.