2022.05.09. 19:53
Egyedi desszerttúrára csábít Mautner Zsófia
Új gasztroturisztikai programot indít Mautner Zsófia blogger közreműködésével az Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület. Hétfő délutáni sajtótájékoztatójukon kiderült, hogy a projekt az „Édes Szívem! Desszert túra az Alföld szívében” nevet viseli, melynek célja, hogy megmutassa szűkebb hazánk értékeit.
Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Galó Anita, a megyei önkormányzat elnöki titkárságvezetője, Mautner Zsófia gasztroblogger és Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere a bemutatón Fotó: Mészáros János
A programban nyolc Jász-Nagykun-Szolnok megyei étterem egy-egy desszertjét kóstoltatják meg a vidéki gasztronómiára vágyó közönséggel. A térség jellegzetes alapanyagait, kulináris örökségét és tájjelegű gasztronómiai hagyományait új formában és kreatív módon kívánják bemutatni a különleges desszerteken keresztül, melyeket a résztvevő éttermek egész évben étlapjukon tartanak.
A célunk az, hogy egész évben érdekessé tegyük az emberek számára a térséget
– taglalta a hétfői eseményen Mautner Zsófia gasztroblogger.
– Fontos azonban, hogy a környékbeli emberek is megismerjék ezeket a csodálatos helyeket, illetve a velük járó ínycsiklandó ételeket. A program nem jöhetett volna létre a megye támogatása nélkül, ezért szeretném megköszönni ezt a fajta „gasztronyitottságot”, melyet a megyétől és az azt vezető emberektől kaptunk. Nagyon sokan a gasztronómiai élményeket keresik egy városban, ezáltal egy jó desszert, illetve egy minőségi alapanyag olyan vonzereje lehet egy-egy településnek, illetve a térségnek, melynek hatására bárhol is éljen az ember, felkerekedik, és elindul.
– A nyolc desszert közül a kamillaszirupos rumbaba Tiszafüredről, a jászkun kölestorta Berekfürdőről, a szilvalekváros ferdinándtekercs Kunmadarasról, a mezőtúri baklava természetesen Mezőtúrról, a birsalmapálinkás pite Karcagról, a Kisújszállás kincsei Kisújszállásról, a habos isler, illetve a szolnoki aranygömb homoktövissel elnevezésű édesség pedig a megyeszékhelyről származik. Mindezek a finomságok nem mindennapi összetevőkből – alföldi kamilla, kisújszállási vadrizs, kunsági köles és homoktövis – készülnek, elkészítésüket pedig az éttermek séfjei egyenként ismertették.
Az alföldi desszerteknek óriási hagyományuk van
– tette hozzá Mautner Zsófia.
– Ezt jól tudják szerte az országban, ezért alkottuk meg az „Édes Szívem! Desszert túra az Alföld szívében” elnevezésű projektet. Ennek köszönhetően a megyébe látogatva bárki megtalálja a számára legkedvesebb helyét, illetve desszertjét.