Mulatság

2022.03.01. 13:55

Idén a méz és a szárnyas állt a nagykörűi gasztrofesztivál középpontjában

Az első gasztrofesztiválon a hal volt középpontban, míg a második esemény főszereplőjévé a méz és a galamb lépett elő. A közelmúltban megrendezett II. Nagykörűi Gasztrofesztivál ezen alapanyagok köré szerveződött, az ezekről szóló előadások fűszerezéseképpen természetesen az asztalokra is kerültek mézes és galambos ételkülönlegességek.

Rimóczi Ágnes

A zsűri elnöke Pálszabó Mihály mesterszakács (balra) volt, akinek Bozsányi István okleveles szakács és Hermán Hajnalcsillag gasztroturisz­tikai hallgató volt a segítségére a galambkonyha különlegességeinek, valamint a mézes édességek elbírálásában. Beüldött fotó

Habár a Tisza menti település a cseresznyéjéről vált híressé, számos egyéb aspektusból is kezdenek rá felfigyelni. Említhetnénk a halgazdálkodást, a szántóföldi növénytermesztést, a kertészetet vagy akár az állattartást, melyek mind-mind jó hírét viszik a községnek. Mindezeken túl a gasztroélet is felpezsdült az utóbbi években, és helyben egyre népesebb a minőségi, kézműves élelmiszereket előállító termelők tábora. És szerencsére vannak olyan szervezetek, társaságok, amelyek mindezeket előtérbe helyezik.  A Magyar Halkolbász Lovagrend és Nagykörű, valamint a település gasztroturisz­tikai és kulturális szervezeteinek kapcsolata évekre nyúlik vissza.– Tavaly az I. Nagykörűi Gasztrofesztivál programjainak része volt a halkolbász- és halétel-különlegességek viadala. Ennek sikerére és a hagyományokra építve a helyi gazdákkal, termelőkkel, kézművesekkel, illetve a civil és turisztikai szervezetekkel együttműködve valósult meg második alkalommal a programsorozat – kezdte beszámolójában Sípos László. 

Az esemény szervezője hozzátette: a hal után a galamb és a méz lépett elő főszereplővé, természetesen ezúttal is az egészség jegyében. Az első napot szakmai programok és portalátogatások tették ki, másnap gasztronómiai konferencia zajlott.

A témák egyike a hazai méz és méhészeti termékek népszerűsítése volt, illetve azok kapcsolódása az egészségtudatos táplálkozás, valamint az egészségmegőrzés és környezetvédelem területeihez. A méhészeti előadásokat Bezzeg László, a Magyar Professzionális Méhészek Egyesületének elnöke tartotta, a mézes gasztronómiába pedig Pálszabó Mihály mesterszakács vezette be az érdeklődőket. A szintén sok látogatót vonzó programon az egyik legősibb, de mostanra kissé elfeledett szárnyasunk, a galamb kapta a főszerepet. Vékonyné Házi Eszter, a szomszédos Hunyadfalva polgármestere tartott telt házas előadást a galambtenyésztésről.  

Küllemükben és ízükben is egyedi mézes finomságok készültek. Beküldött fotó

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Herman Ottó Intézet szakmai együttműködésével megvalósuló programon természetesen nem maradhatott el a főzőverseny sem, mely igen népszerű volt. A résztvevők mézes sütemények, valamint galambételek elkészítésében mérkőzhettek meg egymással. A professzionális zsűri 14 féle galambételt bírált el, melyek között volt leves, sült, pörkölt és rántott, de még töltött galamb is. A gazdag felhozatal ízvilágában felölelte a Kárpát-medencét, mivel nemcsak a magyar és kun konyha volt jelen, hanem három csángó főzőcsapat is bemutatta távoli szülőföldjük különleges ízvilágát – számolt be róla Sípos László. Aki nevetve hozzátette: a rendezvény sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a galambos ételek versenyében egy mézes-gyömbéres töltött galamb nyerte el az első helyezést. Benne volt a méz és a galamb is. A fesztivált kulturális programok ugyancsak színesítették, a harmadik napjához pedig kapcsolódott a hagyományos helyi piac, ahol az érdeklődők a megszokott jó minőségű, széles választékú helyi termékek között válogathattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában