2022.02.12. 13:00
A velős csont
Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com
Bizonyára sokan emlékeznek a Krúdy Gyula egyik írásából készült film örökbecsű jelenetére: Latinovits Zoltán szertartásos kettősére a velős csonttal. Az én korosztályom számára, akik a hatvanas, hetvenes évek táján kezdtünk házon kívül is ismerkedni a terített asztallal, ilyen élvezet legfeljebb a filmvásznon létezett.
Magam legalábbis nem emlékszem hasonló, külön tányéron kellő körítéssel feltálalt ínyencségre.
Persze, nagy a világ, mindenképpen akadtak a hazai vendéglátásnak ebben a visszafogott korszakában, a Vegetával turbózott csontleves és a jó lisztes rántások idején is az össznépi szürkeséget túlélő helyek. Akkor sem haltak ki teljesen a konyha avatott művészei, csak éppen nem kedvezett nekik az idők járása.
Volt, ahol derengett még valami a boldog békeidők sokáig csak emlékekben élő, gyomrot melengető visszfényéből.
Számomra például a régen jobblétre szenderült Alföldi vendéglő volt ilyen a szolnoki Magyar utcában, ahol a szerény külső mögött meglepően jó étkek várták a betérőket. Másoknak máshonnan lehetnek hasonló szórványos emlékei, de azt nyugodt lélekkel mondhatjuk, hogy ez a már ködbe vesző kor nem volt éppen bensőnket kényeztető idő.
Szerencsére közben jó ideje itt is megindult a feltámadás.
Aki bírja zsebbel, és ízlése is van hozzá, újra felfedezheti magának azt a legendás világot, ahol még egy velős csont is bevonulhatott az irodalmi halhatatlanságba, mert a saját műfajában önmaga volt a megtestesült tökéletesség.
Nevezze be a kedvenc Törzshelyét, akár vendégként, akár tulajdonosként!
Jelölési időszak: 2022. február 1- február 14.
Milyen helyeket lehet jelölni?
Minden olyan helyet, ami a szívéhez közel áll, ahol mindig szívesen látják, és a társaság és a sztorik épp olyan színesek, mint a választék.
Hogyan jelölhetem kedvenc Törzshelyem?
A részletekért és a jelentkezésért kattintson ide!