2022.02.13. 06:55
A Kolbi barátok nyerték az aranykolbásztöltő díjat Jászberényben
Egy év kényszerszünet után szombaton végre újra együtt mulattak a kolbászimádók Jászberényben. Az ötödik Jász Kolbásztöltő Fesztivált most új helyszínen, a JP Arénában rendezték meg, ahol fergeteges bulihangulatban több mint hatvan csapat mérte össze gasztrotudását.
Forrás: Pesti József
A Jászság egyik legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye Alattyánról indult 2017-ben. Az évről évre egyre több látogatót vonzó program országos hírnévre tett szert, így idővel kinőtte a jászberényi Bercsényi úti sportcsarnokot. A pandémia miatt tavaly nem rendezhették meg a fesztivált, ezért a szervezők rendhagyó formában, hagyományteremtő szándékkal szárazkolbász versenyt hirdettek, ami idén már beépült a programba.
A kolbásztöltő versenyen ezúttal is baráti társaságok, családok, civil szervezetek és munkahelyi közösségek gyúrtak, daráltak és tekertek. A jó kolbászhoz a megfelelő alapanyagok és fűszerek mellett egy nagy adag lelkesedést és vidámságot is hozzáadtak. A rendezvényt Pócs János országgyűlési képviselő és Budai Lóránt polgármester nyitotta meg, mindketten felhőtlen szórakozásra, jókedvre biztatták a résztvevőket.
A kiváló hangulatról a torokszaggató házi pálinka és a Pezsgő Zenekar is gondoskodott.
Ottjártunkkor a csapatok már javában darálták a húst, gyúrták a tölteléket. A legtöbben hagyományos, magyaros ízvilágú kolbászt készítettek, ám akadtak különleges fűszerezésű finomságok is. A Kolbászbűvölő Anyuk asztalánál igazi kulináris ritkaság készült, mégpedig a „kutyaorrával kiszimatolt erdei bűvölete”, azaz a Gomb’Ász. A kolbászbűvölők nem csak szarvasgombás finomságokkal kényeztették a látogatókat, hanem kulturális csemegével is. – Krúdy Gyula egyik nagy kedvence volt a tarhonyás kolbász, de emellett a kevésbé ismert citromos kolbászért is odavolt, amit külön neki készítettek Pilis városában – avatott be az ínyenc író gasztrokalandjaiba Utasi Hajnalka író, költő.
A jászberényi Töpörtyűk csapata első alkalommal jelentkezett a kolbásztöltő versenyre. Mi a jó kolbász titka? – kérdeztük.
– Mindig remek a hangulat a fesztiválon, ezért úgy döntöttünk, hogy idén benevezünk. Fontos, hogy megtaláljuk a zsír és a hús megfelelő arányát, valamint az is, hogy ne legyen száraz a kolbász, amit szívvel-lélekkel kell elkészíteni – mondta Gulyás Mária. A Jóbarátok szerint a csapatszellem is meghatározó, a kolbászkészítés folyamatába mindenki beleteszi a legjobb tudását.
Nem csak a Jászságban népszerű a rendezvény, hiszen a Szögedi Betyárok immár harmadik alkalommal jöttek el Jászberénybe. – Már nagyon vártuk, hogy újra itt legyünk. Ez a fesztivál számunkra a barátkozásról szól, mindig új arcokat ismerünk meg. Az eredmény nem számít, a közösségi élmény a lényeg – vélekedett Domokos Mihály.
A zsűri nehéz helyzetben volt az értékeléskor.
Először szemügyre vették a kolbászokat, majd az ízvilágra fókuszáltak. Ezenfelül pontozták a csapat és asztal megjelenését, sőt, a mulatozást is. A díjátadón több kategóriában hirdettek eredményt. A legjobbnak járó aranykolbásztöltő vándordíjat a Kolbi barátok csapata nyerte. Józsa Tamás és Böndi Attila csapata a fesztivált ezúttal két naposra szervezte meg új helyszínen, a JP Arénában. Már pénteken hajnal háromig tartó bulival várták a látogatókat. Szombaton este pedig a Kowalsky meg a Vega együttes adott nagykoncertet, valamint fellépett Spigiboy és a Newik.
Jász Kolbásztöltő Fesztivál
Fotók: Pesti JózsefAz V. Jász Kolbásztöltő Fesztivál eredményei:
1. Kolbi barátok
2. Nono-therm
3. Mindent töltünk csapata
Különdíjasok:
Legmulatósabb csapat: Rocky-Röfi Team
Legszebb asztal: Kóbor betyárok
Legjászosabb kolbász: Kolbi betyárok (Heves megyéből)
Szakmai különdíj: Gerőcs Kerámia
Szárazkolbász verseny eredményei:
Sertéskolbász kategória:
1. Jankovics Kitti
2. Ferencsik Gyula
3. Szögedi Betyárok
Vadkolbász kategória:
1. Boros és Fiai
2. Szántai Ferenc
3. Banai Péter