2021.12.18. 17:13
Nehéz, de klasszikus karácsonyi főétel? Wellington bélszín!
Legújabb sorozatunkban olyan ételeket ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek megfelelő választások lehetnek szentestére.
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
Mi kerüljön karácsonykor az asztalra? Bizony, nem egyszerű megtervezni az ünnepi menüsort, szerencsére azonban számtalan jobbnál jobb főétel közül választhatunk. Hírportálunk ebben a dilemmában kíván segítséget nyújtani hetente egyszer megjelenő ajánlójával, amelyben olyan ételek receptjét és elkészítésének módját mutatjuk be, amelyek hagyományosan jó választásnak bizonyulhatnak. A receptekben a Mindmegette.hu nyújtott segítséget.
A régi klasszikus, Wellington bélszín? Bár nem egyszerű jól elkészíteni, de tény, egy remek karácsonyi fogásról beszélünk!
Lássuk a hozzávalókat:
- 80 dekagramm bélszín
- 1,5 teáskanálnyi őrölt fekete bors
- 1 teáskanálnyi mustár
- só
- olaj
- liszt
- 50 dekagramm fagyasztott leveles vajastészta
- 3 darab tojás
- 40 dekagramm csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanálnyi só
- 2 evőkanálnyi zsemlemorzsa
- fél csokor petrezselyem
Elkészítésének módja:
- A bélszínt éles késsel lehártyázzuk, a borssal és a mustárral jól bedörzsöljük, majd egy akkora tálba tesszük, amekkorába éppen belefér. Annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi, és letakarva érleljük a hűtőszekrényben három-négy napig.
- A kissé lecsöpögtetett, érlelt bélszínt nagyjából egy teáskanálnyi sóval bedörzsöljük. A pácoláshoz használt olajból serpenyőben felforrósítunk egy keveset, és körbepirítjuk rajta a húst hét-nyolc perc alatt. Lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, majd folpakba csomagoljuk, és jól behűtjük.
- A vajas tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A megtisztított gombát és hagymát lereszeljük vagy nagyon finomra vágjuk, és a hús pácolásához használt 3-4 evőkanálnyi olajon keverés közben addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő. Ezt követően megsózzuk, megborsozzuk, és a morzsával együtt rövid ideig tovább pirítjuk. Végül ráöntjük a 2 darab felvert tojást, és dermedésig sütjük. A tűzről lehúzva a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
- A tésztát enyhén meglisztezett deszkán 1 centiméter vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Az elősütött húst körbetapasztjuk a gombapéppel, és a tészta közepére helyezzük. Minden oldalról jól megkenjük az elkevert tojással, majd ráhajtjuk a tésztát és az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A maradék felvert tojással bekenjük, villával pár helyen megszurkáljuk és a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük, végül ujjnyi vastagon felszeleteljük.