Recept

2021.12.18. 17:13

Nehéz, de klasszikus karácsonyi főétel? Wellington bélszín!

Legújabb sorozatunkban olyan ételeket ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek megfelelő választások lehetnek szentestére.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Mi kerüljön karácsonykor az asztalra? Bizony, nem egyszerű megtervezni az ünnepi menüsort, szerencsére azonban számtalan jobbnál jobb főétel közül választhatunk. Hírportálunk ebben a dilemmában kíván segítséget nyújtani hetente egyszer megjelenő ajánlójával, amelyben olyan ételek receptjét és elkészítésének módját mutatjuk be, amelyek hagyományosan jó választásnak bizonyulhatnak. A receptekben a Mindmegette.hu nyújtott segítséget.

A régi klasszikus, Wellington bélszín? Bár nem egyszerű jól elkészíteni, de tény, egy remek karácsonyi fogásról beszélünk!

Lássuk a hozzávalókat:

  • 80 dekagramm bélszín
  • 1,5 teáskanálnyi őrölt fekete bors
  • 1 teáskanálnyi mustár
  • olaj
  • liszt
  • 50 dekagramm fagyasztott leveles vajastészta
  • 3 darab tojás
  • 40 dekagramm csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanálnyi só
  • 2 evőkanálnyi zsemlemorzsa
  • fél csokor petrezselyem

Elkészítésének módja:

  1. A bélszínt éles késsel lehártyázzuk, a borssal és a mustárral jól bedörzsöljük, majd egy akkora tálba tesszük, amekkorába éppen belefér. Annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi, és letakarva érleljük a hűtőszekrényben három-négy napig.
  2. A kissé lecsöpögtetett, érlelt bélszínt nagyjából egy teáskanálnyi sóval bedörzsöljük. A pácoláshoz használt olajból serpenyőben felforrósítunk egy keveset, és körbepirítjuk rajta a húst hét-nyolc perc alatt. Lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, majd folpakba csomagoljuk, és jól behűtjük.
  3. A vajas tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A megtisztított gombát és hagymát lereszeljük vagy nagyon finomra vágjuk, és a hús pácolásához használt 3-4 evőkanálnyi olajon keverés közben addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő. Ezt követően megsózzuk, megborsozzuk, és a morzsával együtt rövid ideig tovább pirítjuk. Végül ráöntjük a 2 darab felvert tojást, és dermedésig sütjük. A tűzről lehúzva a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
  4. A tésztát enyhén meglisztezett deszkán 1 centiméter vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Az elősütött húst körbetapasztjuk a gombapéppel, és a tészta közepére helyezzük. Minden oldalról jól megkenjük az elkevert tojással, majd ráhajtjuk a tésztát és az illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A maradék felvert tojással bekenjük, villával pár helyen megszurkáljuk és a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük, végül ujjnyi vastagon felszeleteljük.

Korábban írtunk róluk:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában