JÁSZKUNSÁG / BÖGÖZ

2021.11.18. 19:58

Határon túlról érkezett Kurgyis János posztumusz elismerése

Megtisztelő ajándék érkezett Erdélyből a közelmúltban a megyeszékhelyre. Október 15-én adta át Matuska Zoltán tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Lévai Kálmán nyugalmazott tűzoltó ezredes és Sörös Tibor, a Megyei Tűzoltók Szövetségének elnöke Kurgyis János, közelmúltban elhunyt nyugalmazott tűzoltó ezredes családjának a távoli Bögöz község díszpolgári címét tartalmazó okiratot és plakettet. Az esemény előzményeiről Lévai ezredes tájékoztatta hírportálunkat.

Szathmáry István

Kurgyis János tűzoltó ezredes (1953–2020)

Fotó: Mészáros János

– Mostani küldetésünknek, a posztumusz díszpolgári cím átnyújtásának tízéves előzményei vannak, mellyel Kurgyis János ezredesnek, a bögözi önkéntes tűzoltóság megteremtésében vállalt szerepét ismerte el ezzel az erdélyi település – indította Lévai Kálmán ezredes a beszélgetésünket.

– A nyolc települést összefogó Bögözzel való kapcsolatunk szolgálati helyemről, Karcagról indult, ahonnan dr. Fazekas Sándor korábbi polgármester rendszeresen szervezett utakat a történelmi Magyarország területére. Így jutottunk el először az erdélyi Székelykeresztúrra, majd Csíkszentkirályra is. Ezeken a településeken segítséget kértek tőlünk a helyi önkéntes tűzoltók oktatásában, vizsgáztatásában, melyet kollégáimmal együtt szívesen meg is adtunk. Szintén segítséget kért a közelben lévő Bögöz község is.

Lévai ezredes elmondása alapján Bögöznek az elszántságon kívül csupán egy üres tűzoltószertára volt, így látogatásaikon először a keresztúriaktól kölcsönzött felszereléssel kezdték kiképzésüket, majd Kurgyis ezredes általi szabályszerű vizsgáztatásukat. Közben itthon összeszedtek minden lecserélt, de használható felszerelést részükre, ami olyan komoly eszközöket is jelentett, mint a szolnoki papírgyár vezérigazgatója által adományozott teljesen felszerelt, motoros fecskendővel is rendelkező, Ford gyártmányú tűzoltókocsi (népszerű nevén: Piroska), amit két munkatársával vittek ki a helyszínre.

– A bögöziek olyan komolyan vették a feladatukat, hogy még a helyi katolikus pap is tagja lett az önkéntes tűzoltóságnak, csupán annyi kikötése volt, hogy mise idején ne tartsanak gyakorlatot – fűzte hozzá mosolyogva az elmondottakhoz Lévai ezredes, aki azt is elmondta, hogy milyen felemelő pillanat volt számukra, ahogyan a vizsgákat követően hivatalosan megalakult bögözi önkéntes tűzoltóság fogadta őket.

Kurgyis János tűzoltó ezredes (1953–2020)
Fotó: Mészáros János

– Amikor kiszálltunk a kocsiból, a helyi sportpályán zárt rendben álló, de egyenruha híján még csak egyöntetű pólóba öltözött csapat vezetője, Toth Enikő szabályosan jelentette a vizsgára való felkészülésüket a jelentést tűzoltó egyenruhában fogadó Kurgyis ezredesnek. Máig emlékezetes számunkra, és jó érzés a tudat, hogy a közreműködésünkkel megszületett tűzoltóság azóta is kiválóan ténykedik és technikai eszközeit tekintve is gyarapodik. A Kurgyis János ezredes családjának küldött posztumusz díszpolgári címmel is ehhez a hasznos tevékenységhez nyújtott segítségért mondott köszönetet Ülkei Zoltán polgármester.

A megyei szövetség elnöke is volt

Kurgyis János nyugalmazott tűzoltó ezredes pályáját géplakatosként kezdte, majd létesítményi tűzoltó, később parancsnok, hivatásos tűzoltó volt, végül osztályvezetőként vonult nyugdíjba. Ezt követően tűzoltóparancsnok volt a szajoli MOL-bázistelepen. Társadalmi megbízásként a megyei tűzoltószövetség elnöki tisztét töltötte be.

Elismerései: Tűzbiztonsági Érem Arany Fokozat, Gróf Széchenyi Ödön-emlékplakett, Tűzvédelemért emlékszobor, megyei rendészeti és közbiztonsági díj, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje, dísztőr.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában