jászkunság

2021.06.08. 06:55

Elérhetőbb úti célokat választanak az osztálykirándulásokra

Át kellett gondolni a programokat, csak egynapos kirándulásra van lehetőség.

P. Pusztai Nóra

A földvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum nemcsak a járvány miatt nehezebben tervezhető idei tanévben, hanem általában is kedvelt célpontja az egynapos iskolai kirándulásoknak

Fotó: Nagy Balázs

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint csak egynapos osztálykirándulások megszervezésére van lehetőségük az iskoláknak. Akadnak olyan osztályok, melyek biciklitúrára indultak, vagy csak egyszerűen egy játékos délelőttöt töltettek a Tiszaligetben. A szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola ötödikesei „messzebbre”, a fővárosi Csodák Palotájába indulnak.

– Úgy döntöttünk pedagógustársaimmal, hogy ezzel az osztállyal indulunk útnak – mondta Forján Krisztina, az intézmény tanára. – Tapasztalataink szerint ugyanis ez az a korosztály, mely kifejezetten megszenvedi a digitális oktatást, sokan elszigetelődtek. Hiányzott nekik a megszokott környezet, a tanárok, a társak, már alig várták, hogy együtt legyenek – fogalmazott a pedagógus.

Míg az intézmény alsóbb évfolyamos diákjai az erdei iskolai programokat használják ki, addig a felsősöknek táborokat szerveznek, melyek az ismeretszerzés mellett a közösségépítésre is alkalmasak.

– Egynapos kirándulásokra van most lehetőség, az „ottalvósakat” nem valósítjuk meg. Az elmúlt két év nagyon nehéz volt az iskolák életében, a mindennapokat színesítik a kirándulások, összekovácsolják a diákokat – fejtette ki Rusvai Károly, a szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola igazgatója. Mivel a szervezésre kevés idő jutott, így nem távoli, hanem szolnoki vagy a megyeszékhelyhez közeli helyeket kerestek a pedagógusok.

A földvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum nemcsak a járvány miatt nehezebben tervezhető idei tanévben, hanem általában is kedvelt célpontja az egynapos iskolai kirándulásoknak
Fotó: Nagy Balázs

– Az Operatív Törzs kezében voltunk, semmit sem tudtunk előre, az ő iránymutatásaik alapján tervezhettünk. Szűkös volt az időkeret, mindössze néhány nap, azonban így olyan osztálykirándulásokban gondolkodtunk, amiket könnyen és gyorsan tető alá lehet hozni. Így választották néhányan a kerékpártúrát, vagy a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeumot – említett néhány úti célt az intézmény vezetője.

A középiskolások sem maradnak ki

A tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégiumban is szervezik már a kirándulást.

– Praktikus a helyi múzeum, hiszen egész napra tartalmas programot biztosítanak, de az ősszel megvalósuló zánkai Erzsébet-tábort is most készítjük elő – emelte ki Vass Zoltán. Az intézmény igazgatója hozzátette, a jelenlegi szabályok figyelembevételével mindent újra kellett tervezni. Az osztályfőnökök közeli és távoli úti célokat is meghatároztak. Egy csoport például a fővárosi Magyar Természettudományi Múzeumot veszi célba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában