2021.01.13. 07:00
Házhoz szállítással próbálnak „túlélni” az éttermek
Bizonytalansággal fűszerezett, sok kérdést felvető időszakot élnek át megyénk éttermei. A vendéglátóipar a koronavírus egyik legnagyobb áldozatává vált. Az ősszel bejelentett szigorítások után sok vendéglő próbált alkalmazkodni az új körülményekhez, és kiszállításba fogott, illetve elvitelre biztosítja az ételeket.
A Sörárium futára, Horváth Dániel kiszállítás közben. A szolnoki éttermet is a házhoz rendelés tartja életben
Fotó: Nagy Balázs
Balajthy Béla, a szolnoki Sörárium Étterem tulajdonosa elmondta hírportálunknak, hogy szerencsés helyzetben vannak az ételkihordással, hiszen állandó partnereik folyamatosan rendelnek tőlük. A jelenlegi rendeletek, a piaci helyzet, valamint a támogatások pont arra elegendők számukra, hogy még negyed évig talpon maradjanak.
Sikerült megtartani az alkalmazottakat
– Arra számítunk, hogy tavasztól egyfajta lassú növekedés veszi kezdetét, és reméljük, hogy a nyár közepétől visszatér a régi forgalom – mondta Balajthy Béla.
– Alkalmazottainkat szerencsére sikerült megtartani. Váltott műszakban, folyamatos szállítást vállalunk. Emellett a teraszunkon személyesen is átvehetőek az ételek. Az állami támogatásoknak köszönhetően kicsit erősödött a kihordás, ezzel két-három hónapig fent tudjuk tartani magunkat. Nem számítunk bevételre, nem fejlesztünk, nem hirdetünk, mert vegetálunk. Viszont a hűséges kuncsaftkörünk bizalma még minket is életben tart – tette hozzá a szolnoki étterem vezetője.
A csökkentett üzem kevés bevételt hoz a konyhára
Tiszafüreden sem egyszerű a helyzet. A Hableány Étterem továbbra is változatos ételek elkészítésére törekszik – bízva abban, hogy ezáltal is többen rendelnek majd tőlük.
– Hotelünk teljesen zárva tart a második hullám óta – mondta el hírportáluknak Ábrahám Tamás, a tiszafüredi Hableány Hotel és Étterem, illetve a Nemzeti Étterem tulajdonosa.
– Nagyon nehéz ez nekünk, hiszen két egységünkben is csak a kiszállítás működik, ami elég kevés bevételt hoz a konyhára. Három menü közül választhatnak a megrendelők minden egyes nap, ezeket igyekszünk változatosan elkészíteni. Ezek közt három leves és három második fogás található. Az alkalmazottaimat ez idáig sikerült megtartani, és igyekszünk – türelmetlenül bár, de továbbra is – bizakodóak maradni – tette hozzá a tiszafüredi szálloda- és étterem-tulajdonos.
Még talpon vannak, de már nagyon várják a nyarat
Dombi-Molnár Júlia, a szolnoki Maláta Sörkert tulajdonosa is reményteljesen néz a tavaszi és nyári időszak elé.
– Ha röviden és tömören szeretném megfogalmazni, talpon vagyunk – összegzett a szolnoki vállalkozó.
– Egyelőre nem fenyeget minket a bezárás veszélye. A jogszabály csak a kiszállítást engedi, így nem egyszerű. Amíg azonban a kiszállítás működhet, addig az embereinknek is tudunk munkát biztosítani. Nagyon bízunk a szezonnyitásban és a nyári időszakban – fűzte hozzá bizakodva Dombi-Molnár Júlia.
Addig van biztos bevételi forrásuk, míg az iskola és az óvoda működik
A jászberényi Boci Konyhája helyi iskolát és óvodát is folyamatosan ellát melegétellel, így ők szerencsésebb helyzetben vannak, mint a kizárólag a magánszemélyek igényeit kielégítő éttermek.
– Tervezni azonban így sem tudunk a jövőre nézve – mondta hírportálunknak Vágó Tibor, a Boci Konyhája tulajdonosa.
– Viszont míg az iskola és az óvoda működik, addig van egy biztos bevételi forrásunk. Nagyon hiányoznak az események, a bulik, viszont bízunk abban, hogy hamarosan visszatér az élet a megszokott kerékvágásba. Számos lefoglalt időpontunk van a nyári esküvői szezonra, de nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő…