2020.08.01. 14:00
Különleges ízekkel bolondítja meg a sárgabarackot a mezőtúri hölgy
A nyár egyik slágergyümölcse a sárgabarack vagy kajszibarack. Az ízletes, aranyszínű finomságnak számtalan felhasználási módja létezik. Lekvárként, dzsemként, de szörpként is tartósíthatjuk az ínséges téli hónapokra.
Metzker Krisztina szívesen kísérletezik a különböző gyümölcsökkel
Forrás: Beküldött fotó
Metzker Krisztina már korábban is javasolt néhány különleges ötletet, melyekkel az adott szezonális növények, gyógynövények és gyümölcsök eltarthatóak. Most a kajszibarackkal kapcsolatos praktikáiról rántotta le a leplet.
– Sárgabarackszörp, karamellás sárgabarack levendulával és vaníliafagylalttal. Csak néhány az ínycsiklandó lehetőségek közül – kezdte. – Ez az aranysárga finomság nem bonyolult, és szabályok sincsenek kőbe vésve az elkészítését illetően. Jómagam évek óta használok egy jól bevált receptet. A kísérletezés viszont a felfedezés örömét hordozza magában, így egyéb kombinációkat is érdemes kipróbálni – részletezte.
Krisztina elárulta, a barackot fél percre forró vízbe teszi, majd lehúzza a héját, kimagozza, és külön tálba teszi. A gyümölcshúst kézzel töri össze.
– Ezután egy estét állni hagyom, majd másnap leszűröm, és szűrés közben már mérőedénnyel mérem a mennyiséget, mert literenként 250–500 gramm cukrot adok hozzá. Bevallom, én nem szeretem túl édesen. Ezután újra literenként egy kiskanál citromsavat keverek a készülő szörphöz. Forrástól számítva öt percen át főzöm, majd tiszta üvegekbe öntöm – magyarázta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a szörp forró lesz, de az ízlésnek megfelelő cukormennyiség eltalálásához időnként bizony kóstolni kell. Azt szintén kiemelte, hogy a fűszer már a cukorral együtt kerüljön a készülő finomságba.
– A szerecsendió lehetőség szerint frissen reszelt legyen, a kardamom pedig őrölt. Aki esetleg rutinos a citromsav használatát illetően, akár már a gyümölcshúsba is belevegyítheti őket. Ám ehhez tényleg tapasztalt szörpösnek kell lenni, hogy lássuk, mennyi leve lesz másnap.
Krisztina a folyamat zárásaként száraz dunsztba teszi az üvegeket, így szépen lassan hűl ki a csemege, amit egész évben élvezhetünk.
Nassolnivalók alapja is lehet a szörp
– Én például a kajszibarackszörpből a fagylalthoz is teszek, amit készítek. A kísérletezőknek pedig ajánlom a karamellás sárgabarackot vaníliafagylalttal. Fényes, világos karamellt főzök, és ráteszem vágott felülettel a kajszibarackot, két aprócska szem levendulával. Szinte azonnal kész van, és mehet mellé a vaníliafagyi. Forró a hideggel, barack a levendulával. Igazi ínyencség – részletezte ráadásként Metzker Krisztina.