2019.12.19. 07:00
Ételművészeti remekműveivel első lett a tizedikes Nagy Kenza
A közelmúltban rendezték meg a VIII. Illéssy Gasztro Kupát Kisújszálláson. Az ételművészeti versenyen a Szolnoki SzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája is képviseltette magát.
Nagy Kenza és felkészítő tanára, Jegesi Jácint
Forrás: Beküldött fotó
Nagy Kenza, az iskola tizedik osztályos tanulója első helyezést ért el remekműveivel. Felkészítő tanára, Jegesi Jácint igen büszke a tanítványára.
– Valójában nem erre a szakra készültem, de nagyon örülök, hogy így alakult, és cukrásznak tanulhatok. Életem első versenye volt, nagyon izgultam és persze vártam is. Már kész finomságokat vittünk és ott helyben díszítettük, a végeredmény szuper lett – mesélte az aranyérmes fiatal lány.
A versenyt nagyjából két hónappal korábban kihirdetik, így a jelentkezőknek van idejük átgondolni, hogy mivel készüljenek.
– A tanulmányi eredmény alapján választom ki a versenyzőt – tette hozzá lapunk érdeklődésére a sikeres diák felkészítő tanára. Arról szintén beszélt, hogy előre megtervezik, hogy milyen édes alkotásokkal szerepeljenek a megméretésen. Idén egyébként dísztortát és bejglit, valamint két további desszertet írt elő a követelmény, ezeket a finomságokat kellett tehát elkészíteniük a versenyzőknek.
– Egész héten ezekkel foglalatoskodtunk, az alapokat már a verseny előtt elkészítettük. A helyszínen pedig a díszítés és tálalás a feladat, Kenza remekül megoldotta ezeket – mondta el lapunk érdeklődésére Jácint. Hozzátette, hogy a tortával kapcsolatban például nem elvárás, hogy ehető legyen, ebben a fordulóban az esztétikai megjelenést díjazzák. Tehát a korábban megsütött finomságot fagyasztóba teszik, a verseny napján pedig egy speciális ládában szállítják a helyszínre.
– Ízek és alapanyagok tekintetében hazai elemeket használtunk, így például diót, mákot és mézet is. Ám a népszerű sós karamell szintén jelen volt Kenza édességeiben – részletezte a tanár.