2019.12.20. 07:00
A forralt borok minőségét is figyelik a szakemberek
Jól szerepetek eddig a megyei karácsonyi vásárok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzésein, a kitelepült vendéglátóipari egységek vizsgálata során eddig nem találtak hibát az ellenőrök. Dokumentációs hiányosságokra azonban akadtak, általában a piacokon, vásárokon árusító kistermelőknél.
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
A karácsonyi szezonban eddig összesen hétszer vizsgálódtak Jász-Nagykun-Szolnok megye különböző piacain, vásárain a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei.
– Jellemző volt hogy több kistermelőnél tapasztaltak dokumentációs hibákat, hiányosságokat. A karácsonyi ünnepi vásáron öt kitelepült vendéglátóegységet ellenőriztek a szakemberek, melyek a szemlék során a jogszabályoknak megfelelően működtek, így esetükben hatósági intézkedésre nem volt szükség – számolt be az eddigi tapasztalatokról a Nébih.
A Nébih kérdésünkre azt is elmondta, a hatóság mindenekelőtt az élelmiszer-előállító – és -forgalmazó egységeknél a végzett tevékenység feltételeit vizsgálja, valamint azt, hogy a forgalomba hozott élelmiszerek megfelelnek-e az uniós és nemzeti jogszabályokban foglalt előírásoknak.
– Fontos, hogy a vizsgálat alá vont vállalkozók a követelmények teljesítését dokumentumokkal is alá tudják támasztani, így biztosítva a forgalmazott termékek nyomonkövethetőségét. A téli ünnepekhez kötődő gasztronómiai hagyományokat alapul véve, ebben az időszakban kiemelt figyelmet kapnak a friss húsok, a hal- és haltermékek, a füstölt húskészítmények, a virsli, a különféle édesipari termékek, illetve a szezonális gyümölcsök is.
– Ezek ellenőrzése egyfelől az előállítóknál, másfelől a forgalmazóhelyeken történik, vagyis a piacokra, karácsonyi ünnepi vásárokra kitelepült vendéglátók ételeit, italait vizsgálják a szakemberek, különös tekintettel a forralt borra – tette hozzá a hivatal.
A fokozott ellenőrzések egészen december végéig tartanak.