AZ EGYKORI SZÁLLÓ ÉPÜLETÉBE KÖLTÖZTEK

2018.04.25. 06:55

Hatalmas, új helyen folytatja működését a füredi zeneiskola

Az egykori Bika Szálló patinás épületébe költözött a Fekete László Zeneiskola. Ezzel egy közel harmincnégy esztendős fejezet ért véget az intézmény életében. Az új ingatlan természetesen új lehetőségeket is jelent.

Ujvári László

A hangversenyterem falán egy emléktábla tiszteleg az iskola névadója előtt – mutatja Kőmíves Miklós.

Fotó: Ujvári László

Idén jelentős változások érintik a Tisza-tó parti kisváros belvárosát. Az elnyert területfejlesztési forrásoknak köszönhetően több fejlesztés is megvalósul a központban. Ennek keretében megújul a zeneiskola – vagy ahogy sokan ismerik, a régi bölcsőde – épülete is.

A korszerű ingatlant azonban már nem a művészeti iskola veszi birtokba, egy régészeti tárlat kap ott helyet. A nagy múltú zeneiskola pedig tágasabb és több lehetőséget rejtő helyen folytatja működését. Az egykori Bika Szálló épületében nemrég még a gimnázium kollégiuma működött.

Az elmúlt években azonban egyre kevésbé volt kihasználva a hatalmas épület. Korábban is felmerült már, hogy a zeneiskola veszi birtokba, de ez akkor még csak ötlet maradt. Tavaly tavasszal viszont megszületett a döntés.

– Először természetesen az öröm, majd aggályok is megfogalmazódtak bennem. Egy tágas, szép környezetbe költözhettünk, azonban egy iskola költözése nem egyszerű feladat – mondta honlapunknak Kőmíves Miklós intézményvezető.

– Sok új ötletünk van, pályázatokkal fantasztikus dolgokat lehet megvalósítani – folytatta.

Az elmúlt hónapok kisebb felújítási munkákkal és költözéssel teltek. Természetesen sok a munka, most a tantermek közötti áthallást tesztelik. A felmerülő nehézségek megoldásához az önkormányzat és a tankerület is pozitívan áll.

Az épület tulajdonjogát az önkormányzat, míg az üzemeltetői jogokat a tankerület gyakorolja. A belső felújításhoz és átalakításhoz előbbi munkaerőt, valamint gépeket biztosított, utóbbi a költségeket vállalta.

– Szülők és helyi vállalkozók is támogatták a költözésünket, ki a munkájával, ki anyagiakkal. Példás összefogás alakult ki az elmúlt időszakban – magyarázta a zeneiskola igazgatója.

A hangversenyterem falán egy emléktábla tiszteleg az iskola névadója előtt – mutatja Kőmíves Miklós.
Fotós: Ujvári László

Ezt látszik alátámasztani, hogy a nagy forgatagban mindössze egy hét tanítási szünet volt. Kőmíves Miklós hozzátette: nagy lehetőségeket látnak az épületben.

Nyitott intézményben gondolkodnak: kiállításokat és rendezvényeket is terveznek. Ez utóbbiakra egy külön hangversenytermet is kialakítottak, mely az iskola névadója, Fekete László nevét viseli.

– Köszönetet szeretnék mondani minden támogatónknak, akik bármilyen formában segítették az iskolát. Főként az önkormányzatnak, a tankerületnek, munkatársaimnak és a szülőknek – zárta mondanivalóját Kőmíves Miklós.

A kétszintes, hatalmas épületben művészeti oktatás zajlik. A földszinten néptánc, az emeleten pedig ének-, zene- és szolfézsoktatás. A Fekete László Zeneiskolának jelenleg kettőszázharminc tanulója van, ebből csak Tiszafüreden százhatvan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában