Bemutató

3 órája

Szolnoki harci gépek vonulnak az éj leple alatt Budapestre

A legmodernebb katonai járművek, közöttük szolnoki harci gépek is felvonulnak a nagyszabású budapesti bemutatón.

Rózsa Róbert

Szolnoki harci gépek indulnak meg pénteken éjszaka a magyar főváros felé. Teszik ezt azért – a tatai és hódmezővásárhelyi járművekkel együtt –, mert szombaton a legmodernebb katonai eszközöknek Budapesten van jelenés: aznap nagyszabású katonai bemutatót tartanak, egyúttal ünnepélyesen esküt tesznek a magyar hadsereg legújabb katonái.

szolnoki harci gépek, bemutató, eskütétel, katona, hadsereg, önkéntes, toborzás
Budapestre indulnak péntek éjjel tatai, hódmezővásárhelyi és szolnoki harci gépek is
Fotó: MW archívum / Forrás: Illusztráció

Ilyen gyorsan ilyen sok önkéntes még nem csatlakozott a sereghez

Az eskütételen azok a katonák vesznek részt, akik a honvédség „Szeretem, Megvédem!” nevű toborzása nyomán öltöttek uniformist. Mint a Honvédelmi Minisztérium ezzel kapcsolatban péntekek kiadott közleményében kiemelte, ilyen rövid idő alatt ennyi önkéntes még sosem csatlakozott a sereghez.

Az eskütétel tiszteletére egyebek között

  • Gidrán többcélú páncélozott jármű,
  • Leopard A7HU és Leopard2 ARV 3HU típusú harckocsik,
  • PZH-2000 önjáró löveg,
  • valamint Lynx KF41, HMMWV és Polaris harcjárművek is érkeznek péntek éjjel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) budapesti campuszára, a Zrínyi Miklós laktanyába.

Ezen az útvonalon haladnak majd a szolnoki harci gépek

A tatai, szolnoki és vásárhelyi harcjárművek egy részét konvojban szállítják Budapestre, a Zrínyi laktanyába. Az M0-ás autóút és 3-as főút irányából érkező konvojt pénteken 23 óra és szombat hajnali 1 óra között katonai rendész felvezetéssel kísérik a Hungária körúton a Hős utcába.

A laktanyába való behajtás idejére lezárják a Hős utcát mindkét irányból. A visszatelepítés megkezdésekor, szombat éjjel 21 és 22 óra között hasonló lezárásra kell számítani a Hős utcában.

A Honvédelmi Minisztérium hangsúlyozta, a katonai szállítójárművek közlekedése miatt fokozott óvatosságra van szükség az érintett útvonalakon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában